Η Ανάδυση των BRICS ως Νέα Γεωπολιτική Δύναμη και οι Προκλήσεις της Δυτικής Κυριαρχίας

Η Ανάδυση των BRICS ως Νέα Γεωπολιτική Δύναμη και οι Προκλήσεις της Δυτικής Κυριαρχίας

Μια νέα ανδρογένη δύναμη, κυρίως σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, που αναδύεται ως αντίβαρο στη δυτική κυριαρχία, είναι η αναπτυσσόμενη ομάδα των BRICS+. Στη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου στο Καζάν της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχτηκε 36 ηγέτες διεθνώς, εστιάζοντας στην ανάγκη δημιουργίας ενός εναλλακτικού διεθνούς συστήματος πληρωμών ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο.

Η συνέλευση του Καζάν, που δημιούργησε ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αν και οι κύριες χώρες του μπλοκ έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Αν και προτάσεις όπως η δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος βρίσκονται στο τραπέζι, θεωρούνται δύσκολες λόγω των οικονομικών διαφορών.

Η συμμαχία ξεκίνησε το 2001 ως BRIC, με την προσθήκη της Νότιας Αφρικής το 2010, και συνεχώς επεκτείνεται, συμπεριλαμβανομένων των Σαουδικών και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που θεωρούνται ενεργειακοί κολοσσοί που επιθυμούν να μειώσουν την αμερικανική επιρροή. Ωστόσο, η απουσία του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας από τη σύνοδο προκάλεσε ανησυχίες για πιθανές διαφωνίες εντός της συμμαχίας.

Παρά τις οικονομικές δυνατότητες των BRICS+, η ομάδα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας, χρειάζεται όμοια ιδεολογία για να πετύχει τον πολιτικό της στόχο να αμφισβητήσει τη δυτική κυριαρχία και να μειώσει την ηγεμονία του δολαρίου. Έχουν προταθεί εναλλακτικά συστήματα, που θα μπορούσαν να μιμηθούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει τη γενική υποστήριξη όλων των μελών, με χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία να επιθυμούν αποφυγή μιας ρητής στροφής προς φιλορωσικές ή φιλοκινέζικες θέσεις.

Κατά την εκδήλωση της σύγκλισης, η πρώτη διμερής συνάντηση μετά τον Απρίλιο του 2022 μεταξύ του Γκουτέρες και του Πούτιν προκάλεσε την αντίδραση του Κιέβου. Ο Γκουτέρες, που επέλεξε την Καζάν αντί να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, κλήθηκε να εξηγήσει τη στάση του, ενώ ο Πούτιν απάντησε στην προσέγγιση του ΟΗΕ με ενδείξεις αυξημένου ανταγωνισμού.

Πηγή: documentonews.gr