Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και η κλιμάκωση της σύγκρουσης με τον Λίβανο

Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και η κλιμάκωση της σύγκρουσης με τον Λίβανο

Με την κατάσταση να είναι τεταμένη στη Μέση Ανατολή, οι επιθέσεις κατά των αμάχων από τις ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να προκαλούν σοκ. Η στρατηγική του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να έχει σκοπό την εξάλειψη κάθε αντίστασης, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν υποστήριξη στην κυβέρνησή του. Η αίσια καταιγίδα πυραύλων από το Ιράν, που πλήττει το Ισραήλ, επιβεβαιώνει την ανησυχία για μία πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή.

Η τεταμένη κατάσταση έχει κλιμακωθεί από την επίθεση της Χαμάς, η οποία πυροδότησε μια σειρά ακραίων αντιδράσεων και επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων. Με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 42.000, περιλαμβανομένων πολλών γυναικόπαιδων, οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Ο Νετανιάχου, αφότου βρήκε την ευκαιρία, ξεκίνησε έναν πόλεμο κατά των Παλαιστινίων, με στόχο τώρα και τους Λιβανέζους συμμάχους τους, δηλαδή τη Χεζμπολάχ.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις διάγουν έναν ένοπλο πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα. Στον Λίβανο, πλήττουν τη Χεζμπολάχ με χερσαίες επιθέσεις και βομβαρδισμούς. Η κλιμάκωση των επιθέσεων προκαλεί ανησυχία, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εφαρμόζουν τακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί στη Γάζα και σε άλλες περιοχές. Οι πολιτικές δολοφονίες ηγετών των οργανώσεων προορίζονται για να αποδυναμώσουν τον αντίπαλο.

Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή, καθώς το 75% του πληθυσμού είναι εκτοπισμένο και οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες. Ο αριθμός των θυμάτων και των κατεστραμμένων υποδομών είναι συγκλονιστικός, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Η κατάσταση στο Λίβανο συνεχώς επιδεινώνεται, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις καταστροφές που προκαλούνται. Εξαιτίας των συγκρούσεων, πολλοί έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, γεγονός που επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr