Η Αβεβαιότητα για την Αντίδραση του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και οι Αμερικανικές Ανησυχίες

Η Αβεβαιότητα για την Αντίδραση του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και οι Αμερικανικές Ανησυχίες

Καμία βεβαίωση δεν έχουν λάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες από το Ισραήλ σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο CNN. Αυτό το σχόλιο έγινε σε μια χρονική στιγμή όπου οι διεθνείς ανησυχίες αυξάνονται μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη την περασμένη Τρίτη.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι είναι «πραγματικά δύσκολο» να προβλεφθεί αν το Ισραήλ θα αντιδράσει στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, όταν σημειώθηκε επίθεση από τη Χαμάς. Αν και η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει τη στήριξή της προς το Ισραήλ για την απάντηση στην επίθεση, οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα ανάφλεξης ενός περιφερειακού πολέμου.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν το Ισραήλ αν επιδιώξει να πλήξει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν εναλλακτικές λύσεις αντί να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κερτ Κάμπελ τόνισε ότι οι δύο χώρες εργάζονται επί καθημερινής βάσης για τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας, προκειμένου να κατανοηθούν οι προοπτικές και οι προθέσεις. Επιπλέον, αναγνώρισε ότι υπήρξαν «στιγμές έκπληξης» κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, επεσήμανε ότι η σωστή απάντηση στην ερώτηση που τέθηκε στον Μπάιντεν θα έπρεπε να ήταν να πλήξει πρώτα τα πυρηνικά και μετά να ανησυχήσει για άλλες συνέπειες.

Πηγή: documentonews.gr