Η Χαμάς αναζητά τον νέο ηγέτη μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Η Χαμάς αναζητά τον νέο ηγέτη μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, σκοτώθηκε σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την αναζήτηση του διαδόχου του. Η Δύση εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη σχετικά με την κατάσταση, αν και το Ιράν και η Χεζμπολάχ προεξοφλούν διαφορετικές εξελίξεις. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν έξι πρόσωπα που είναι υποψήφια για να αναλάβουν την ηγεσία της Χαμάς, γεγονός που θα μπορούσε να υποδείξει αν θα υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ των υποψηφίων βρίσκεται ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφός του Γιαχία, ο οποίος θεωρείται ότι θα συνεχίσει τη στρατηγική του. Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ τόνισε ότι η επιλογή του Μοχάμεντ θα σήμαινε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καμία προοπτική.

Ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, ιδρυτής και ανώτερο μέλος της Χαμάς, είναι επίσης υποψήφιος. Θεωρείται «συντηρητικός», ακόμη και στα πλαίσια της Χαμάς. Υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της οργάνωσης, ενώ έχει επιβιώσει από ανατροπές δολοφονίας.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, συμμετείχε στη δημιουργία της οργάνωσης και αναγνωρίζεται για τη συμβολή του στις πολιτικές διαδικασίες της Χαμάς. Εξαιτίας του ρόλου του στην ιστορία της Χαμάς και των απελάσεων που υπέστη, παραμένει κρίσιμος παίκτης.

Δύο ακόμη σημαντικά ονόματα είναι ο Μοχάμεντ Ντεΐφ και ο Καλίλ Αλ Καγιά. Ο Ντεΐφ, αν και υπάρχει αμφιβολία για την κατάσταση της ζωής του, θεωρείται σημαντικός στρατηγός και ενορχηστρωτής επιθέσεων. Αντίθετα, ο Αλ Καγιά έχει αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή και έχει συσχετιστεί με τις συζητήσεις για εκεχειρία στη Γάζα.

Τελικά, ο Χαλέντ Μασάλ, πρώην ηγέτης της Χαμάς, παραμένει ένα όνομα που μπορεί να προκύψει αν και η φήμη του έχει ταλανιστεί από προηγούμενες πολιτικές του επιλογές.

Πηγή: documentonews.gr