Η Χαμάς και ο Σινουάρ: Η αποτυχία διαχείρισης και ο θάνατος του ηγέτη

Η Χαμάς και ο Σινουάρ: Η αποτυχία διαχείρισης και ο θάνατος του ηγέτη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, φέρεται να είχε απορρίψει πρόταση Αράβων διαμεσολαβητών που αφορούσε την έξοδο του από τη Λωρίδα της Γάζας. Η πρόταση περιλάμβανε την ανάληψη διαπραγματεύσεων από την Αίγυπτο για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, με την υποστήριξη αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, αραβικές χώρες και τη Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως αναφέρεται, ο Σινουάρ είχε πλήρη επίγνωση του κινδύνου που βίωνε και πρότεινε τη σύσταση ηγετικού συμβουλίου για την οργάνωση, ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση σε περίπτωση θανάτου του. Στην απόρριψη της πρότασης των διαμεσολαβητών, φέρεται να είχε δηλώσει: «Δεν είμαι υπό πολιορκία, είμαι σε παλαιστινιακό έδαφος».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ισραηλινή ηγεσία είχε υποτιμήσει την επιρροή του Σινουάρ, όπως αποκαλύπτεται από πηγές της Wall Street Journal, με πολλούς αξιωματούχους του Ισραήλ να θεωρούν «μοιραίο λάθος» την απελευθέρωσή του από τις φυλακές στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων. Προκάτοχοι όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είχαν προσπαθήσει να τον εξοντώσουν, αλλά είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αποτελούσε πραγματική απειλή, γεγονός που είχε επαναληφθεί σε συζητήσεις το 2022.

Πηγή: documentonews.gr