Η επίθεση με drone της Χεζμπολάχ αποκάλυψε τις αδυναμίες της ισραηλινής αεράμυνας, καθώς κατάφερε να ξεγελάσει τα προηγμένα συστήματα εντοπισμού του Ισραήλ. Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ διαθέτει ένα από τα πιο εκτενή αμυντικά δίκτυα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Iron Dome, η Χεζμπολάχ φαίνεται να έχει υιοθετήσει νέες στρατηγικές που της επιτρέπουν να παρακάμπτει την ισραηλινή αεράμυνα. Σύμφωνα με αναλύσεις του think tank «Institute for the Study of War» (ISW), η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί «έμμεσα πυρά» με σκοπό να κρύψει τα χτυπήματα ακριβείας με άλλες επιθέσεις.
Την Κυριακή, το drone της Χεζμπολάχ διείσδυσε την πολυδιαφημισμένη αεράμυνα του Ισραήλ, καταφέροντας να πλήξει στρατιωτική εγκατάσταση 40 μίλια νότια των λιβανέζικων συνόρων, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ισραηλινών στρατιωτών και τριάντα τραυματίες. Το γεγονός ότι το τρίτο drone κατάφερε να φτάσει στον στόχο του, παρά την αντιαεροπορική προστασία, αποτελεί θέμα επείγουσας έρευνας για τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).
Η έρευνα εστιάζει στο απαραίτητο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και τη λειτουργία των αισθητήρων που παρακολουθούν τις εναέριες απειλές. Η αποτυχία του συστήματος να στείλει συναγερμό πριν την επίθεση έθεσε τους στρατιώτες σε κίνδυνο, προκαλώντας το πιο επαχθές πλήγμα από την αρχή του πολέμου. Λίγες ώρες αργότερα, ένας συναγερμός ενεργοποιήθηκε σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ λόγω ανίχνευσης drones, αλλά η αποτυχία να ανιχνευτούν τα τελικά σχήματα των επιθέσεων έχει ανησυχήσει την ηγεσία.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα drone της Χεζμπολάχ επιτυγχάνουν να παρακάμψουν τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς έχουν καταφέρει να πλήξουν διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις τους τελευταίους μήνες. Η χρήση drones παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά ως στρατηγική επιτυχίας για τη Χεζμπολάχ και άλλες ιρανικές ομάδες, που βλέπουν ένα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη επιθετικών τακτικών.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ανάπτυξη του συστήματος THAAD στο Ισραήλ, προσβλέποντας στην ενίσχυση της αμυντικής υποδομής απέναντι σε επιθέσεις. Το THAAD είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και αναπτύσσεται συχνά σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κινδύνους από βαλλιστικούς πύραυλους. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν.
Πηγή: documentonews.gr