Η Χεζμπολάχ σε Αναζήτηση Νέου Ηγέτη Μετά τον Θάνατο του Χασάν Νασράλα

Η Χεζμπολάχ σε Αναζήτηση Νέου Ηγέτη Μετά τον Θάνατο του Χασάν Νασράλα

Σε διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη βρίσκεται η Χεζμπολάχ, έπειτα από τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Ο Ναΐμ Κάσεμ, υπαρχηγός της οργάνωσης, ανέφερε τη Δευτέρα 30/9 ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει τον διάδοχο του Νασράλα «με την πρώτη ευκαιρία» και ότι θα συνεχίσει την αντίσταση κατά του Ισραήλ. Η δήλωση του Κάσεμ, διάρκειας 19 λεπτών, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αποτελεί την πρώτη δημόσια τοποθέτηση ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ μετά την απώλεια του Νασράλα.

Ο Ναΐμ Κάσεμ γεννήθηκε το 1953 στη συνοικία Μπάστα Τάχτα της Βηρυτού και η οικογένειά του προέρχεται από την Κφαρ Φίλα, στον σιιτικό Νότο του Λιβάνου. Είναι παντρεμένος και έχει έξι παιδιά. Έχει μακρά πορεία στην οργάνωση, στην οποία υπηρετεί ως υπαρχηγός από το 1991, αφού διορίστηκε από τον Αμπάς Αλ Μουσάουι, τον προκάτοχο του Νασράλα. Ο Κάσεμ έχει υπάρξει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους εκπροσώπους της Χεζμπολάχ, δίνοντας πολλές συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα και επιβλέποντας τις προεκλογικές εκστρατείες της οργάνωσης από το 1992.

Ο πολιτικός του ακτιβισμός ξεκίνησε στο σιιτικό Κίνημα Αμάλ του Λιβάνου, το οποίο δημιουργήθηκε το 1974, ενώ αποχώρησε το 1979 επηρεασμένος από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των απόψεών του.

Πηγή: documentonews.gr