Η Χρήση Αμερικανικής Βόμβας από το Ισραήλ για την Εξόντωση του Σαγιέντ Χασάν Νασράλα

Η Χρήση Αμερικανικής Βόμβας από το Ισραήλ για την Εξόντωση του Σαγιέντ Χασάν Νασράλα

Ενας Αμερικανός γερουσιαστής αποκάλυψε σήμερα ότι η βόμβα που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, στη Βηρυτό την περασμένη Παρασκευή ήταν αμερικανικής κατασκευής. Συγκεκριμένα, ο Μαρκ Κέλι, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Γερουσίας που είναι υπεύθυνη για την Πολεμική Αεροπορία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NBC ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με βόμβα Mark 84 βάρους 900 κιλών.

Ο Κέλι ανέφερε ότι η χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών (Joint Direct Attack Munitions ή JDAM) είναι αυξανόμενη, και επισήμανε: «Συνεχίζουμε να παρέχουμε αυτά τα όπλα». Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη βόμβα των 2.000 λιβρών (900 κιλά) χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει και να εξοντώσει τον Νασράλα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την εξόντωση του Νασράλα την επόμενη ημέρα, μέσω μιας επιτυχούς επιχείρησης στο κεντρικό αρχηγείο της οργάνωσης στη νότια Βηρυτό, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν. Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο παρέμεινε σιωπηλό σχετικά με το ζήτημα.

Τα κατευθυνόμενα όπλα JDAM μετατρέπουν τις απλές, μη κατευθυνόμενες βόμβες σε ακριβή όπλα, χρησιμοποιώντας πτερύγια και GPS για καθοδήγηση.

Πηγή: documentonews.gr