Η Διπλή Ζωή του Πάμπλο Γκονζάλες: Από Δημοσιογράφος σε Πράκτορας των Ρωσικών Υπηρεσιών

Η Διπλή Ζωή του Πάμπλο Γκονζάλες: Από Δημοσιογράφος σε Πράκτορας των Ρωσικών Υπηρεσιών

Καθώς περνάει ο καιρός από την ανταλλαγή κρατουμένων που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, οι ιστορίες των ατόμων που ζήτησε η ρωσική κυβέρνηση να επιστραφούν στην Μόσχα προσελκύουν την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι αυτή του Πάμπλο Γκονζάλες, ενός Βάσκου δημοσιογράφου που εργαζόταν για την εφημερίδα Gara. Ο Γκονζάλες συνελήφθη στην Πολωνία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία με την κατηγορία της συνεργασίας με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο Γκονζάλες έζησε μία μυστική ζωή, με ανταποκρίσεις από πολεμικά μέτωπα και ενώ είχε οικογένεια στην Ισπανία, είχε και ερωτική σχέση με τη Ζάνα Νέμτσοβα, την κόρη του δολοφονημένου Ρώσου πολιτικού Μπορίς Νεμτσόφ. Η απορία της Νέμτσοβα σχετικά με τις πηγές εισοδήματός του και το ενδιαφέρον του για τη ρωσική αντιπολίτευση ενίσχυσε τις υποψίες γύρω από το πρόσωπό του.

Ο Γκονζάλες, που στην Ρωσία είναι γνωστός ως Πάβελ Ρουμπτσόφ, φαίνεται ότι ήρθε στην προσοχή των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών λόγω των στενών επαφών του με σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες και της συμμετοχής του στη ρωσική “εξόριστη” αντιπολίτευση. Υπάρχουν ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι μπορεί να ήταν στέλεχος ή συνεργάτης της GRU, των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Μολονότι δεν έχει αποδειχθεί άμεση συμμετοχή του, τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο δημοσιογράφος Σον Ουόκερ ενισχύουν αυτή την υπόθεση.

Ο παππούς του Γκονζάλες, Αντρές Γιαγκί, είχε φτάσει στην ΕΣΣΔ ως πρόσφυγας κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, και ο ίδιος ο Γκονζάλες γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία μέχρι το 1991, οπότε και μετακόμισε στην Ισπανία με τη μητέρα του. Η οικογένειά του είχε ισχυρούς ριζοσπάστες προσανατολισμούς, κάτι που φαίνεται να επηρέασε και το δικό του επαγγελματικό προσανατολισμό.

Πληροφορίες από έρευνες της κοινότητας της ρωσικής αντιπολίτευσης δείχνουν ότι ενώ ο Γκονζάλες υποστήριζε ότι προσπαθούσε να επιστρέψει στη Ρωσία, ταυτόχρονα υπέγραφε ρεπορτάζ και έκανε δημόσιες εμφανίσεις σε ρωσικά μέσα. Η σύλληψή του και η ανακάλυψη του βιογραφικού του είχαν ως αποτέλεσμα να ξαναζωντανέψει τις υποψίες για το ρόλο του και τη δραστηριότητά του στην πληροφορική σφαίρα.

Πηγή: documentonews.gr