Η Διπλωματική Πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Η Διπλωματική Πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την επικείμενη αναχώρησή του για τη Μέση Ανατολή, όπου θα επιδιώξει να προωθήσει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για τη κατάπαυση του πυρός, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Αυτή είναι η 11η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην περιοχή από την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι ο Μπλίνκεν θα έρθει σε επαφή με ηγέτες της περιοχής για να συζητήσει τη σημασία του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, την κατάρτιση ενός μεταπολεμικού σχεδίου για τους Παλαιστίνιους, καθώς και τη διπλωματική λύση στην σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Το ταξίδι θα ξεκινήσει από το Ισραήλ.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι σοβαρή, με υγειονομικούς να αναφέρουν ανησυχητικές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικά εφόδια, καθώς οι μάχες συνεχίζονται. Σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία, η επίθεση της Χαμάς έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων και την αιχμαλωσία 253, ενώ οι θάνατοι στη Γάζα ανέρχονται σε τουλάχιστον 42.500, με 10.000 ακόμη να θεωρούνται εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια.

Ο Μπλίνκεν θα τονίσει την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και φάρμακα, στους πολίτες της Γάζας, επεσήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι Δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να τελειώσει ο πόλεμος, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, από το Ισραήλ.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεδομένου ότι η στρατιωτική εκστρατεία θα συνεχιστεί, έχουν προκαλέσει ανησυχίες δυνάμει των στρατηγικών του και ανγνώριση του γεγονότος ότι μπορεί να περιμένει μέχρι το τέλος της θητείας του Μπάιντεν για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με έναν πιθανό νέο πρόεδρο.

Πηγή: documentonews.gr