Η δραματική μείωση του πληθυσμού της Ουκρανίας λόγω του πολέμου και της δημογραφικής κρίσης

Η δραματική μείωση του πληθυσμού της Ουκρανίας λόγω του πολέμου και της δημογραφικής κρίσης

Ο πληθυσμός της Ουκρανίας, το 2023, ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια κατοίκους, από 43 εκατομμύρια το 2022 και 45 εκατομμύρια το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA), η χώρα έχει υποστεί μείωση οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων από τη στιγμή που ξέσπασε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Φλόρενς Μπάουερ, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης του UNFPA, επεσήμανε ότι η μείωση του πληθυσμού είναι αποτέλεσμα ενός «συνδυασμού παραγόντων» και ανέφερε πως η Ουκρανία είχε ήδη αντιμετωπίσει σημαντικές δημογραφικές προκλήσεις πριν από την κλιμάκωση του πολέμου. Η γονιμότητα είχε πέσει σε επίπεδα πολύ κάτω από το όριο ανανέωσης του πληθυσμού, με μόνο ένα παιδί ανά γυναίκα.

Η Μπάουερ αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ υπάρχουν και θάνατοι λόγω της σύγκρουσης, οι οποίοι επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Εξήγησε πως το ποσοστό γονιμότητας είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο και ότι η γηρασμένη δημογραφία αποτελεί χαρακτηριστικό και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι επιδράσεις της ρωσικής εισβολής έχουν βαρύνει τις δημογραφικές συνθήκες στην Ουκρανία, λόγω της αύξησης των μεταναστεύσεων και της πτώσης του ποσοστού γονιμότητας.

Πηγή: documentonews.gr