Η Δυσκολία του Ζελένσκι να Πείσει τους Συμμάχους για το Σχέδιο Νίκης στην Ουκρανία

Η Δυσκολία του Ζελένσκι να Πείσει τους Συμμάχους για το Σχέδιο Νίκης στην Ουκρανία

Μπορεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους της Ουκρανίας για την άμεση ανάγκη υποστήριξης μιας διπλωματικής λύσης στον πόλεμο, ωστόσο, οι προτάσεις του φαίνεται να μην κερδίζουν την εμπιστοσύνη των συνομιλητών του. Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως δυτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα, εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το αν το «σχέδιο νίκης Ζελένσκι» έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς το ως «λίστα επιθυμιών» παρά ως ένα πραγματικό σχέδιο δράσης.

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται για τρίτο έτος, η κατάσταση φαίνεται να είναι επιβαρυντική. Καθώς η Μόσχα επιδεικνύει τη στρατιωτική της δύναμη, οι εκτιμήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσινγκτον είναι πολύ ανασφαλείς. Σημαντικός παράγοντας είναι η πολιτική αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου, με πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

Επιπλέον, υπάρχουν φωνές εντός των συμμάχων της Ουκρανίας που προτείνουν επαναπροσέγγιση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τη στιγμή που η Ρωσία εντείνει τις αμυντικές της δαπάνες, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν στα 142 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025. Αυτές οι δαπάνες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη όπλων, τα οποία συνιστούν απειλή και για την ασφάλεια άλλων δυτικών χωρών.

Παρά τις αμφιβολίες αυτές, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δηλώνουν ότι επιθυμούν να στηρίξουν τη χώρα για όσο διάστημα χρειαστεί. Όμως, πλέον οι απαιτήσεις είναι ξεκάθαρες: το Κίεβο πρέπει να διευκρινίσει πως θα μπορούσε να επιτευχθεί η ειρηνική λύση. Στο επίκεντρο του σχεδίου του Ζελένσκι είναι, μεταξύ άλλων, και η πρόσκληση ένταξης στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε ο προσωπάρχης του, Αντρίι Γέρμακ.

Πηγή: documentonews.gr