Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, εξέφρασε την ελπίδα ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα για να τερματιστεί η σύγκρουση με το Ισραήλ και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στη χώρα του. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες κάλεσαν σε μια άμεση 21ήμερη εκεχειρία κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ότι διατάσσει τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σημαντικά πρόσωπα στην κυβέρνηση του, ωστόσο, προτείνουν την απόρριψη της εκεχειρίας και την συνέχιση των επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εντατικοποιήθηκαν πρόσφατα με πλήγματα σε 75 στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων. Αξιοσημείωτο είναι ότι τουλάχιστον 23 Σύροι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε τριώροφο κτίριο στην πόλη Γιουνίν του Λιβάνου. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των βομβαρδισμών ξεπερνούν τους 100, ανάμεσά τους και 32 παιδιά.
Ο Νετανιάχου υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να διασφαλίσει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών που έχουν εκτοπιστεί, διεμήνυσε όμως ότι η κατάπαυση του πυρός δεν θα ισχύσει αν η Χεζμπολάχ δεν υποκύψει. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, επιβεβαίωσε αυτή τη στάση, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία στον βορρά και ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και οι διεθνείς ηγέτες ανησυχούν για την κλιμάκωση της βίας, η οποία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Σύροι, που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου, ζουν πλέον στον Λίβανο και βρίσκονται στο επίκεντρο της έκρυθμης κατάστασης. Η προσωρινή κυβέρνηση του Μικάτι, που περιλαμβάνει υπουργούς της Χεζμπολάχ, αναζητά τρόπους για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας, επηρεαζόμενη από τις διεθνείς εκκλήσεις.
Το Ισραήλ, με τις εντεινόμενες αεροπορικές επιδρομές, έχει ήδη προχωρήσει σε συγκρούσεις που δεν έχουν παρατηρηθεί για σχεδόν δύο δεκαετίες, εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας που προκαλεί η Χεζμπολάχ. Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, με τον κίνδυνο ευρύτερης κλιμάκωσης να είναι υπαρκτός.
Πηγή: documentonews.gr