Η Εμβληματική Σκηνή Στη Γάζα Και Ο Θάνατος Του Μοχάμεντ αλ Ντουράχ

Η Εμβληματική Σκηνή Στη Γάζα Και Ο Θάνατος Του Μοχάμεντ αλ Ντουράχ

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου 2000 όταν ο Τζαμάλ αλ Ντουράχ βρέθηκε με τον γιο του, Μοχάμεντ, να προσπαθούν να προστατευτούν από διασταυρούμενα πυρά του ισραηλινού στρατού και παλαιστινιακών αντιστασιακών δυνάμεων στη Γάζα. Η δεύτερη Ιντιφάντα, η εξέγερση κατά της ισραηλινής κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών, είχε μόλις ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα.

Ο Talal Abu Rahma, Παλαιστίνιος τηλεοπτικός εικονολήπτης του France 2, κατέγραψε τη συγκλονιστική προσπάθεια του Τζαμάλ να προστατεύσει τον 12χρονο γιο του. Στο βίντεο, ο πατέρας και ο γιος κρύβονται πίσω από έναν τσιμεντένιο κύλινδρο, με τον Μοχάμεντ να φαίνεται να κλαίει. Ακολουθεί μια έκρηξη σκόνης που υποδεικνύει τους πυροβολισμούς, και λίγο αργότερα, ο Μοχάμεντ πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος, πεθαίνοντας στην αγκαλιά του πατέρα του.

Αρχικά, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέλαβαν την ευθύνη για τους πυροβολισμούς, αλλά ισχυρίστηκαν ότι οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες. Στη συνέχεια, ο στρατός απέσυρε την αποδοχή της ευθύνης και ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνα για το περιστατικό. Αυτή η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μοχάμεντ σκοτώθηκε από πυρά παλαιστινίων. Το 2012, ο τότε πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου διέταξε νέα έρευνα, η οποία αμφισβήτησε την εκδοχή του θανάτου του Μοχάμεντ, με τον πατέρα του να διαμαρτύρεται και να προτείνει την εκταφή της σορού του γιου του για να αποδείξει την αλήθεια.

Η δύναμη της εικόνας και το σοκ που προκάλεσε έκαναν τη σκηνή αυτή μία από τις πιο εμβληματικές που έχουν καταγραφεί σε πεδίο πολέμου. Σε χώρες της Μέσης Ανατολής, η εικόνα τυπώθηκε ακόμη και σε γραμματόσημα. Ο εικονολήπτης του βίντεο βραβεύθηκε για το ιστορικό ντοκουμέντο που κατέγραψε.

Πηγή: documentonews.gr