Η Εναντίωση της Σλοβακίας στην Ενταξιακή Πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η Εναντίωση της Σλοβακίας στην Ενταξιακή Πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η είσοδος νέων χωρών στο ΝΑΤΟ απαιτεί τη συναίνεση όλων των μελών της συμμαχίας. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, δήλωσε την Κυριακή ότι θα καταβάλει προσπάθειες να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο παραμένει επικεφαλής της κυβέρνησης. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ επιθυμεί την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία μετά την ολοκλήρωση του πολέμου της με τη Ρωσία, στοχεύοντας να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις από τη Μόσχα. Ωστόσο, η δήλωση του Φίτσο αποδεικνύει τις πολιτικές προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

Ο Φίτσο, σε εκπομπή της Κυριακής, ανέφερε: «Θα καθοδηγήσω τους βουλευτές που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή μου να μην συμφωνήσουν ποτέ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ». Αυτός ο αντίκτυπος της στάσης του σλοβάκου ηγέτη μπορεί να καθυστερήσει την ένταξη της Ουκρανίας τουλάχιστον μέχρι το 2027, όταν λήγει η τρέχουσα θητεία του. Μάλιστα, η αναφορά του Φίτσο έρχεται σε αντίθεση με την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουκρανία είναι πιο κοντά από ποτέ στην ένταξή της στη συμμαχία.

Η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη συμφωνία, σύμφωνα με την ιδρυτική του συνθήκη το 1949, και αυτό σημαίνει ότι η αντίθεση του Φίτσο μπορεί να επηρεάσει πιο ευρύτερα τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι μια παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όταν οι Σουηδία και Φινλανδία επιχείρησαν να ενταχθούν στην συμμαχία αλλά αντιμετώπισαν εμπόδια από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Αφού επανεκλέχτηκε το φθινόπωρο, ο Φίτσο έχει αλλάξει τη στάση της χώρας του αναφορικά με την υποστήριξη στην Ουκρανία, υποσχόμενος ότι δεν θα σταλεί καμία στρατιωτική βοήθεια. Αντ’ αυτού, επιδιώκει να προσεγγίσει τη Μόσχα, ακολουθώντας τον αυταρχικό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Ο Φίτσο έχει δηλώσει ότι θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για την ανανέωση των οικονομικών και τυπικών σχέσεων με τη Ρωσία».

Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί τη Μόσχα τον ερχόμενο Μάιο, ενόψει της 80ής επετείου από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εφόσον υπάρξει πρόσκληση. Τέλος, σε μια πρόσφατη τελετή, ο Φίτσο επεσήμανε την σημασία των ρωσικών θυσιών για την απελευθέρωση της Σλοβακίας από τη ναζιστική κυριαρχία.

Πηγή: documentonews.gr