Οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν προσεγγίσει τη λύση ενός προϊστορικού οικολογικού μυστήριου σχετικά με την εξαφάνιση πυγμαίων ελεφάντων και ιπποποτάμων που ζούσαν στην Κύπρο. Μια νέα μελέτη εκτιμά ότι τα συγκεκριμένα ζώα πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι την εξάλειψή τους από τους πρώτους κατοίκους του νησιού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Conversation, ο κυπριακός πυγμαίος ιπποπόταμος υπήρξε ο μικρότερος ιπποπόταμος στην περιοχή της Μεσογείου. Οι πυγμαίοι ελέφαντες, που ζύγιζαν περίπου 500 κιλά, και οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι των 130 κιλών, ήταν τα μεγαλύτερα ζώα της Κύπρου κατά την τελευταία περίοδο του Πλειστόκαινου, μία εποχή που διήρκεσε από 2.588.000 έως περίπου 12.000 χρόνια πριν.
Η έρευνα, υπό την ηγεσία του καθηγητή Κόρει Μπράντσοου από το Πανεπιστήμιο Flinders, αμφισβητεί παλαιότερες θεωρίες που υποστηρίζαν ότι ένας μικρός ανθρώπινος πληθυσμός δεν θα μπορούσε να προκαλέσει ταχύτατες εξαφανίσεις. Η ομάδα χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να εξετάσει αν οι κυνηγετικές πρακτικές των πρώτων κατοίκων της Κύπρου ήταν υπεύθυνες για τις εξαφανίσεις, συνδυάζοντας δεδομένα από παλαιοντολογία και αρχαιολογία.
Τα μοντέλα κυρίως προτείνουν ότι 3.000-7.000 κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτές τις εξαφανίσεις. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πρώιμοι άνθρωποι στην Κύπρο ασκούσαν τεράστια πίεση στο οικοσύστημα μέσω της θησαυρίδας. Η νέα μελέτη, δημοσιευμένη στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, εκτιμά ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες ενδέχεται να ώθησαν στην εξαφάνιση πρώτα τον πυγμαίο ιπποπόταμο και στη συνέχεια τον πυγμαίο ελέφαντα σε λιγότερο από 1.000 χρόνια. Οι προβλέψεις του μοντέλου ταίριαζαν με τη χρονολογική σειρά εξαφάνισης των δύο ειδών σύμφωνα με τα απολιθώματα που έχουν ανακτηθεί.
Πηγή: documentonews.gr