Η Εξέλιξη της Κρίσης στον Λίβανο και η Κλιμάκωση των Επιθέσεων από το Ισραήλ

Η Εξέλιξη της Κρίσης στον Λίβανο και η Κλιμάκωση των Επιθέσεων από το Ισραήλ

Αντιμέτωπη με την αύξηση των εντάσεων στο Λίβανο βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου κλιμακώνει τις επιθέσεις της κατά της Χεζμπολάχ. Αντί να επιδείξει επιθυμία για ειρηνική επίλυση της κρίσης που έχει προκληθεί από τις επιθέσεις στη Γάζα, η ισραηλινή ηγεσία προχωρά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την εξάλειψη της Χεζμπολάχ.

Μέσα στην εβδομάδα, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοίμαζε ομιλία για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι συντελείται μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση στο Ισραήλ με μετακινήσεις αρμάτων μάχης και στρατιωτών στα σύνορα με τον Λίβανο. Οι επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας, που πλήττουν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στη Βηρυτό, οδηγούν σε θύματα μεταξύ πολιτών και προκαλούν ένα κύμα εκτοπισμένων. Οι ισραηλινές αρχές, μάλιστα, δήλωσαν ότι κατέστρεψαν το κεντρικό «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ, που βρισκόταν επιμελώς κρυμμένο κάτω από κτίρια κατοικιών, αντανακλώντας στρατηγικές που έχουμε δει να εφαρμόζονται και στη Γάζα.

Ο εντοπισμός και η κινητοποίηση περισσότερων από 100.000 στρατιωτών στην βόρεια διοίκηση του Ισραήλ, με πολλές ταξιαρχίες να προετοιμάζονται για εισβολή, εντείνει τις ανησυχίες. Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων υποδεικνύουν τη συνέχιση των επιθέσεων, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση. Ο Νετανιάχου, παρά την αρχική αποδοχή της γαλλοαμερικανικής πρότασης για εκεχειρία, την απέρριψε, προσδιορίζοντας ότι το Ισραήλ διατηρεί διαφορετικούς στόχους σε αυτή τη φάση.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μεγάλο στρατό συγκεντρωμένο στα σύνορα, με αναφορές για τουλάχιστον 50.000 μαχητές της Χεζμπολάχ να είναι σε ετοιμότητα. Παράλληλα, η Χεζμπολάχ εντείνει τις επιθέσεις της κατά του βόρειου Ισραήλ, πιθανώς προετοιμάζοντας την αντίστασή της σε μια νέα ισραηλινή χερσαία επιχείρηση. Οι εκτιμήσεις ότι μια τέτοια εισβολή θα έχει σοβαρές συνέπειες και για τις δύο πλευρές, οικονομικά και ανθρωπιστικά, προσθέτουν άλλες διαστάσεις στην κρίση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, ωστόσο, προσπαθεί να δικαιολογήσει τις κλιμακώσεις, αναφέροντας ότι οι επιθέσεις αποσκοπούν στην επιβολή των αποφάσεων του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, που επιβάλλει την απομάκρυνση των στρατευμάτων του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι.

Πηγή: documentonews.gr