Μετά την πρόσφατη εκτόξευση 180 πυραύλων από το Ιράν, η ανησυχία για την πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί. Η συγκεκριμένη επίθεση, που έλαβε χώρα τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου, ήταν διπλάσια σε εμβέλεια σε σύγκριση με την προηγούμενη που είχε καταγραφεί τον περασμένο Απρίλιο, όταν το Ιράν χρησιμοποίησε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν ότι, αν και αρκετοί από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν, κάποιοι πέτυχαν τους στόχους τους, με δύο ανθρώπους να τραυματίζονται ελαφρά.
Το Ιράν διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα και διαφοροποιημένα πυραυλικά οπλοστάσια στη Μέση Ανατολή, με δυνατότητα χτυπημάτων που φτάνουν τα 2.000 χιλιόμετρα, όπως επισημαίνει το Center for Strategic and International Studies (CSIS). Σε αυτήν την πορεία των τεσσάρων δεκαετιών, οι πυραυλικές του δυνατότητες έχουν εξελιχθεί σημαντικά, με στρατηγικούς βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φέρουν πολλαπλές κεφαλές.
Τέτοιοι είναι οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, όπως οι Fateh-110, Fateh-313, Qiam-1, Shahab-1, Shahab-2, Tondar-69 και Zolfaghar, οι οποίοι έχουν εμβέλεια από 150 έως 800 χιλιόμετρα. Επιπλέον, διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, όπως οι Sejjil, Shahab-3, Emad και Ghadr-1, με εμβέλεια έως και 2.000 χιλιόμετρα.
Αντίθετα, το Ισραήλ έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των αντιπυραυλικών του δυνατοτήτων, αν και έχει και αυτό τα δικά του οπλικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς τύπου Lora και οι μεσαίου βεληνεκούς Jericho 2 και Jericho 3. Οι τελευταίοι διαθέτουν εμβέλεια που φτάνει τα 6.500 χιλιόμετρα, προσδιορίζοντας έτσι τη στρατηγική απάντηση του Ισραήλ στις προκλήσεις της περιοχής.
Πηγή: documentonews.gr