Η φονική επίθεση στο σχολείο Al-Tabaeen της Γάζας και οι ανθρωπιστικές προσπάθειες για αποκατάσταση

Η φονική επίθεση στο σχολείο Al-Tabaeen της Γάζας και οι ανθρωπιστικές προσπάθειες για αποκατάσταση

Στις 10 Αυγούστου, το σχολείο Al-Tabaeen στην Ανατολική Γάζα δέχθηκε βομβαρδισμό από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 80 Παλαιστίνιων. Εκείνη την περίοδο, το σχολείο στέγαζε περίπου 6.000 πρόσφυγες. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για το αυξανόμενο μοτίβο επιθέσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, τονίζοντας την ανάγκη για προστασία των αμάχων.

Ο Tamer Kirolos, Περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης «Σώστε τα παιδιά» (Save the Children), χαρακτήρισε την επίθεση αυτή ως την πιο φονική από τον Οκτώβριο του 2023, τονίζοντας την εκπληκτική ζημιά που έχει προκληθεί, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. Μάλιστα, η σοβαρότητα της κατάστασης ανάγκασαν ακόμα και τον Λευκό Οίκο να εκφράσει ανησυχία.

Με τη συνεργασία της Unicef και άλλων οργανισμών, οι οικογένειες άρχισαν την επιδιόρθωση του σχολείου προκειμένου να το μετατρέψουν ξανά σε έναν ζωντανό χώρο. Η Unicef ανέφερε ότι οι εικόνες του χώρου ήταν τρομακτικές, καθώς η περίοδος που ακολούθησε την επίθεση ήταν γεμάτη αίμα και συντρίμμια, και εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες προσπαθούσαν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Για να στηριχθεί αυτή η πρωτοβουλία, η UNICEF διανέμει κιτ υγιεινής, περιλαμβάνοντας γάντια, σφουγγαρίστρες και απολυμαντικά, καθώς και 10 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού. Επίσης, παρέχει ένα δίκτυο υπηρεσιών που συνεργάζεται με 33 οργανισμούς στη Λωρίδα της Γάζας για την ικανοποίηση των επείγουσών ανθρωπιστικών αναγκών των 2,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική, με το 85% όλων των σχολείων στη Γάζα να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Unicef χαρακτηρίζει τις προσπάθειες καθαρισμού και αποκατάστασης των χώρων αυτών ως μια σημαντική ενέργεια επιβίωσης για τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν έναν σύνδεσμο με το οικείο εν μέσω των ερειπίων και της αναστάτωσης.

Ο εκπρόσωπος της Unicef, James Elder, περιέγραψε τη Γάζα ως την epitome της κόλασης για το ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν εκεί, υπογραμμίζοντας ότι καθημερινά περισσότερα από 40 παιδιά χάνουν τη ζωή τους.

Πηγή: documentonews.gr