Η γενοκτονία στη βόρεια Γάζα και η ανθρωπιστική καταστροφή στο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια

Η γενοκτονία στη βόρεια Γάζα και η ανθρωπιστική καταστροφή στο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης Majed Bamya περιγράφει τη τρέχουσα κατάσταση στη βόρεια Γάζα ως «γενοκτονία εντός της γενοκτονίας». Οι παρατηρητές αναφέρονται σε μια απελπιστική πραγματικότητα, καθώς ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια είναι περικυκλωμένος και αποκομμένος από κάθε ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ υποβάλλεται σε συνεχείς βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό. Από την αρχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι εικόνες από τον βομβαρδισμό σκηνών προσφύγων το περασμένο Σαββατοκύριακο στο προαύλιο του νοσοκομείου Αλ Ακσα είναι ιδιαίτερα φρικτές, με βίντεο να δείχνουν ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, να καίγονται ζωντανοί. Οι ισραηλινές δυνάμεις δικαιολογούν τις επιθέσεις τους αναφέροντας ότι οι ενέργειές τους αποσκοπούν στην εξάλειψη της Χαμάς, αναφέροντας ότι πολλές από τις απώλειες είναι άμαχοι.

Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες είναι αποκλεισμένες στον καταυλισμό, ενώ οι εκτιμήσεις της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ UNRWA δείχνουν ότι περίπου 400.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές φέρεται να έχουν σκοτώσει πολίτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν, παρά τις εκκλήσεις για εκκένωση.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Haaretz, Γκίντεον Λέβι, δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει την εθνοκάθαρση, επιθυμώντας να εξαλείψει όλους τους Παλαιστίνιους από το βόρειο τμήμα της Γάζας. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς παρά τους 42.000 θανάτους Παλαιστινίων τον τελευταίο χρόνο, το Ισραήλ επαναλαμβάνει ότι δεν επιθυμεί να ανακαταλάβει τη Γάζα, αν και διατηρεί αυστηρούς αποκλεισμούς από το 2007.

Πηγή: documentonews.gr