Η Γερμανία εκφράζει ελπίδες για την προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία

Η Γερμανία εκφράζει ελπίδες για την προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία

Η Γερμανία εκφράζει την πεποίθηση ότι η τρέχουσα κρίση στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα επιλυθεί μετά τις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία, προγραμματισμένες για τις 27 Οκτωβρίου. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανέφερε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία αμέσως μετά τις εκλογές, επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες προεκλογικές διαδικασίες στη Βόρεια Μακεδονία έχουν περιπλακώσει τις συνομιλίες για συνταγματικές αλλαγές.

Η ΕΕ είχε αποφασίσει να αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία το 2022, όμως οι διαδικασίες αυτές έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με την αναγνώριση των βουλγαρικών μειονοτήτων στο σύνταγμα της πΓΔΜ. Η Μπέρμποκ σημείωσε ότι μετά τις βουλγαρικές εκλογές, ελπίζεται ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε κοινή τροποποίηση του συντάγματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία έχει θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Το βέτο αυτό οφείλεται σε διαρκείς ιστορικές, εθνικές και γλωσσικές διαφορές. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είχαν συμφωνήσει τον Ιούλιο του 2022 σε πρόταση της Ε.Ε., η οποία θα αφαιρούσε το βέτο της Βουλγαρίας, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα τροποποιούσε το σύνταγμά της ώστε να περιληφθεί η βουλγαρική μειονότητα.

Η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, που ανέλαβε τον Ιούνιο, έχει εμπλακεί σε διαμάχες και εκκλήσεις για επαναδιαπραγμάτευση της προηγούμενης συμφωνίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τίμτσο Μουκούνσκι, προειδοποίησε ότι η πορεία προς την ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προεκλογικά, τονίζοντας την ανάγκη αναζήτησης ορθολογικών λύσεων με τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση.

Η Γερμανία, παραμένοντας υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΕΕ, επιδιώκει την ένταξη κρατών από τα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που έχει γνωστοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της Διαδικασίας του Βερολίνου το 2014. Η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής για όλα αυτά τα κράτη απαιτεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους βάσει του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, περιλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή: documentonews.gr