Η Γιούλια Ναβάλναγια Σχεδιάζει Πολιτική Επιστροφή στην Ρωσία με Βάση την Αντιπολίτευση κατά του Πούτιν

Η Γιούλια Ναβάλναγια Σχεδιάζει Πολιτική Επιστροφή στην Ρωσία με Βάση την Αντιπολίτευση κατά του Πούτιν

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, εξέφρασε την πρόθεση να επιστρέψει στη Ρωσία και να συμμετάσχει στις εκλογές ως υποψήφια όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα είναι πια στην εξουσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του BBC. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο πολιτικός μου αντίπαλος είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Και θα κάνω τα πάντα για να πέσει το καθεστώς του όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Μετά τον θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο σε ρωσική φυλακή, η αντιπολίτευση στην Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρές διαμάχες και δεν έχει αναδυθεί κάποιος ενιαίος ηγέτης. Η Ναβάλναγια δεν σκοπεύει να επιστρέψει στη Ρωσία όσο ο Πούτιν παραμένει στην ηγεσία, γνωστοποιώντας ότι η απόφασή της οφείλεται στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Πιθανές έρευνες σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του Ναβάλνι έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Η Ναβάλναγια έχει κατηγορήσει τον Πούτιν ότι φέρει ευθύνη για τον θάνατο του συζύγου της, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή για τη δολοφονία του Ναβάλνι.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, 47 ετών, ήταν ένας από τους πιο ελπιδοφόρους ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης και η απώλειά του έχει καταγραφεί ως σοβαρό πλήγμα για τις δημοκρατικές δυνάμεις στη Ρωσία. Με ποινές φυλάκισης που ξεπερνούν συνολικά τα 30 χρόνια, ο Ναβάλνι υπήρξε κατηγορούμενος για υποθέσεις που οι ίδιοι οι δικηγόροι του χαρακτήρισαν πολιτικά κατασκευασμένες για να μειωθεί η επιρροή του.

Η Ναβάλναγια δήλωσε ότι η οργάνωση κατά της διαφθοράς που διευθύνει στο όνομα του συζύγου της θα αποκαλύψει αποδείξεις σχετικά με τις διαφθορές και τις πρακτικές του καθεστώτος όταν θα έχει στη διάθεσή της «ολόκληρη την εικόνα».

Πηγή: documentonews.gr