Η Ινδία εξελίσσεται σε έναν σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτύχει μια ειρηνική συμφωνία με τη Ρωσία, όπως αναλύει το Politico. Ο Ινδός Πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, έχει γίνει ο καλύτερος πιθανός μεσάζοντας, καθώς η Ουκρανία στηρίζει την παρέμβασή του. Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ζελένσκι και ο Μόντι συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και συζήτησαν για τις επόμενες κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Ζελένσκι είναι πλέον πιο αισιόδοξος σχετικά με τη δυνατότητα διαμεσολάβησης της Ινδίας, παρά το γεγονός ότι η αρχική επαφή μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το Κίεβο. Όταν ο Μόντι επισκέφτηκε τη Μόσχα και φωτογραφήθηκε με τον Πούτιν, ο Ζελένσκι το χαρακτήρισε ως “τεράστια απογοήτευση”. Παρόλα αυτά, η Ουκρανία έχει αρχίσει να βλέπει την Ινδία ως ιδανικό διαμεσολαβητή στην επικείμενη διαπραγμάτευση.
Η Ινδία, αν και δεν έχει καταδικάσει ευθέως τις ρωσικές ενέργειες, προβάλλει τη θέση της υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και του τερματισμού του πολέμου. Μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Μόντι υποσχέθηκε να συμβάλει στην επίτευξη μιας συμφωνίας. Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι, αν και η Ουκρανία πρέπει να κάνει κάποιους συμβιβασμούς, αυτοί δεν περιλαμβάνουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.
Η Ινδία μπορεί να είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να διατηρήσει ίσες αποστάσεις από Κίεβο και Μόσχα. Αντίθετα, άλλες χώρες όπως η Ελβετία και η Αυστρία έχουν συνταχθεί με την ΕΕ ως προς τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ οι σχέσεις ανάμεσα Ουάσινγκτον και Μόσχας έχουν ψυχρανθεί. Αποτυχημένες προσπάθειες άλλων χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, να λειτουργήσουν ως ειρηνοποιοί, υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα της Ινδίας σε αυτό το ρόλο.
Πηγή: documentonews.gr