Η ισραηλινή πρόταση όρων για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και οι διεθνείς αντιδράσεις

Η ισραηλινή πρόταση όρων για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και οι διεθνείς αντιδράσεις

Ένα έγγραφο, το οποίο περιγράφει τους όρους που έθεσε το Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, εστάλη στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα. Όπως αποκαλύπτει το Axios, το έγγραφο εστάλη από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν από την επίσκεψη του απεσταλμένου Άμος Χόχσταϊν στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι όροι προέκυψαν από συζητήσεις του Ρον Ντέρμερ, υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων, με το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και τον IDF. Ένας από τους κύριους όρους περιλαμβάνει την ενεργή συμμετοχή των IDF για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επανεξοπλιστεί η Χεζμπολάχ και δεν θα ανακληθεί η στρατιωτική υποδομή στο νότιο Λίβανο. Επιπλέον, το Ισραήλ απαιτεί η πολεμική του αεροπορία να έχει ελευθερία ενέργειας για επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο.

Ωστόσο, το Axios επισημαίνει ότι αυτοί οι όροι αντιβαίνουν στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία απαιτεί από τις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις και την UNIFIL να επιβάλλουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να αποδεχτούν αυτούς τους όρους, καθώς θα έπλητταν σοβαρά την κυριαρχία του Λιβάνου.

Και οι δύο πλευρές, ο Λευκός Οίκος και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα.

Πηγή: documentonews.gr