Η Ιταλία πρωτοστατεί στη διαχείριση της μετανάστευσης στην Αλβανία

Η Ιταλία πρωτοστατεί στη διαχείριση της μετανάστευσης στην Αλβανία

Με τις κλειστές δομές για αιτούντες ασύλου στη βόρεια Αλβανία να αρχίζουν να λειτουργούν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την ικανοποίησή της για αυτή την εξέλιξη, την οποία χαρακτήρισε ως έναν νέο και τολμηρό δρόμο που μπορεί να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μελόνι ευχαρίστησε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του για την υποστήριξή τους σε αυτή την πρωτοβουλία.

Κατά τη διάρκεια πανηγυρικής ομιλίας της στη Γερουσία της Ρώμης, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 17-18 Οκτωβρίου, η πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη έχει αλλάξει προσέγγιση στο μεταναστευτικό, διά της ιταλικής συνεισφοράς. Σημείωσε ότι η Ιταλία έχει γίνει μοντέλο για τις υπόλοιπες χώρες όσον αφορά την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Η Μελόνι δήλωσε πως φέτος παρατηρείται 60% μείωση στις αποβιβάσεις παράτυπων μεταναστών σε σχέση με το 2023, ενώ έχει αρχίσει και η μείωση των θανάτων στη θάλασσα. Επισημαίνοντας πως «ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν άλλες τραγωδίες είναι να σταματήσουν οι αποβιβάσεις και να καταπολεμηθούν οι διακινητές», η πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανέφερε επίσης ότι με πρωτοβουλία της Ιταλίας θα διοργανωθούν άτυπες συναντήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται περισσότερο από το μεταναστευτικό.

Πηγή: documentonews.gr