Η Κόλαση της Γάζας και η Δράμα των Παιδιών της

Η Κόλαση της Γάζας και η Δράμα των Παιδιών της

Η Γάζα βιώνει μια αβάσταχτη κατάσταση για το ένα εκατομμύριο παιδιά που κατοικούν εκεί, καθώς σχεδόν 40 από αυτά χάνουν τη ζωή τους καθημερινά εδώ και έναν χρόνο, σύμφωνα με δηλώσεις της Unicef. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, Τζέιμς Έλντερ, στην πρόσφατη συνέντευξή του στη Γενεύη υπογράμμισε: «Η Γάζα είναι η πραγματική ενσάρκωση της κόλασης επί της γης για τα παιδιά της. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επιβαρυντική, καθώς παρακολουθούμε τις φρικτές συνέπειες από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς».

Ένας χρόνος μετά την εκδήλωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τα παιδιά συνεχίζουν να υφίστανται καθημερινά ανείπωτα βάσανα. Όπως σημείωσε ο Έλντερ, «εάν αυτή η φρίκη δεν μας ωθεί να δράσουμε, τότε τι θα μπορούσε;». Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, πάνω από 14.100 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, που σημαίνει ότι περίπου 35 έως 40 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά από τότε.

Η ζωή για τους επιζώντες είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν ασφαλή μέρη στα οποία να καταφύγουν. Όπως τόνισε ο Έλντερ, «τα παιδιά και οι οικογένειές τους δεν αισθάνονται ασφαλή ούτε στα σχολεία, ούτε στα νοσοκομεία, ούτε στους καταυλισμούς όπου επικρατεί συνωστισμός».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης, ο Έλντερ ανέφερε το περιστατικό μιας 7χρονης κοπέλας, της Καμάρ, που τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης. Το μοναδικό νοσοκομείο που θα μπορούσε να την περιθάλψει, μια μαιευτική κλινική, βρισκόταν υπό πολιορκία για 20 ημέρες. Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης πόρων και δυνατότητας μεταφοράς, οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό. Παρόλο που η Καμάρ, η μητέρα της και η αδελφή της, που επίσης είχε τραυματιστεί, έφυγαν για ένα φθηνότερο μέρος, έμειναν σε μια κατεστραμμένη σκηνή.

Η Unicef έχει δηλώσει ότι η Γάζα έχει εξελιχθεί σε «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά» και μόλις δύο μήνες αργότερα την περιέγραψε ως «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για τα παιδιά». Πηγή: documentonews.gr