Η Κούβα Αιτείται Ένταξη στους BRICS Ως Χώρα Εταίρος

Η Κούβα Αιτείται Ένταξη στους BRICS Ως Χώρα Εταίρος

Η Κούβα έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για να γίνει μέλος της ομάδας BRICS ως “χώρα εταίρος”, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Μιγκέλ Περέιρα. Η αίτηση πραγματοποιήθηκε μέσω επιστολής που στάλθηκε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προεδρεύει της συγκεκριμένης ομάδας. Η BRICS έχει εδραιωθεί ως σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή και αποτελεί ελπίδα για τις χώρες του Νότου.

Η πρωτοβουλία της Κούβας έρχεται λίγες εβδομάδες πριν την ετήσια σύνοδο κορυφής των BRICS, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 22-24 Οκτωβρίου στην Καζάν. Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν την αίτηση της Κούβας, το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε και αυτό την επιθυμία του για ένταξη στην ομάδα, μετά από συνάντηση του Πούτιν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Η επιλεξιμότητα για την ένταξη στις BRICS είναι διοριστική και πρόσφατα αρκετές χώρες είχαν την ευκαιρία να γίνουν μέλη, όπως η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αν και η Αργεντινή έλαβε πρόσκληση, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει. Η BRICS έχει ιδρυθεί το 2009 με στόχο την προώθηση πιο στενών σχέσεων μεταξύ των Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και Βραζιλίας, και σήμερα γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, αναδεικνύοντας έναν εναλλακτικό πόλο εξουσίας απέναντι στο δυτικό μπλοκ των G7.

Πηγή: documentonews.gr