Η Κρίση Στη Μέση Ανατολή και Η Ανάγκη για Ειρηνική Λύση

Η Κρίση Στη Μέση Ανατολή και Η Ανάγκη για Ειρηνική Λύση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, προειδοποίησε ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενδέχεται να οδηγήσουν την περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι, εκτός και αν κάποιος σταματήσει τον Νετανιάχου, ο πόλεμος θα μας συμπεριλάβει όλους», δήλωσε ο Σαφάντι σε δημοσιογράφους πριν από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ανέφερε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό ενδέχεται να προκαλέσουν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. «Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια εκεχειρία… πρέπει να προχωρήσουμε με στόχο την ειρήνη στην περιοχή, η οποία εδράζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», σημείωσε.

Ο Νετανιάχου, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εστίασε στην επιθυμία του για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία, δηλώνοντας ότι η χώρα του μαίνεται σε επτά μέτωπα. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του Σαουδάραβα υπουργού, που παρατήρησε ότι ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στους Παλαιστίνιους, τονίζει ότι η ειρηνική λύση δεν είναι δυνατή χωρίς την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

«Μπορώ να σας πω ότι όλοι εμείς είμαστε πρόθυμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Ισραήλ, εφόσον το Ισραήλ τερματίσει την κατοχή και επιτρέψει την ανάδυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», τόνισε ο Ιορδανός υπουργός, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου δημιουργεί κινδύνους, καθώς δεν επιθυμεί τη λύση των δύο κρατών.

Πηγή: documentonews.gr