Η μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ισραήλ και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Η μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ισραήλ και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Μόλις δύο μήνες πριν, η κατάσταση φαίνεται ριζικά διαφορετική. Η Λιζ Γκράντε, η ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για ανθρωπιστικά θέματα της Μέσης Ανατολής, σε συνάντηση στα τέλη Αυγούστου στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τη ροή όπλων προς το Ισραήλ, παρά τη ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο παρακράτησης όπλων από το Ισραήλ, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παροχή τροφίμων και φαρμάκων στον θύλακα, κάτι που προκαλεί έκπληξη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων έθεσαν ζητήματα όπως η δυσκολία πρόσβασης στη Γάζα και οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ. Ορισμένοι παρευρισκόμενοι περιέγραψαν τα λόγια της Γκράντε ως ανησυχητικά και άμεσα, κάτι που εξέπληξε πολλούς.

Τώρα, περιέργως, η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά σε σαφείς απειλές κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι θα διακόψει τη ροή όπλων αν δεν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έστειλαν επιστολή στο Ισραήλ, παρέχοντας ένα χρονικό περιθώριο 30 ημερών για να διορθώσει την κατάσταση.

Οι οργανώσεις βοήθειας εκφράζουν επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις τρέχουσες δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η συνάντηση του Αυγούστου έδειξε μια έλλειψη δράσης. Παράλληλα, η Γκράντε είχε αναφέρει ότι το Ισραήλ απολαμβάνει την υποστήριξη ενός περιορισμένου αριθμού συμμάχων και ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να ανατραπούν οι τρέχουσες πολιτικές τους.

Πηγή: documentonews.gr