Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Ιρανού στρατηγού Εσμαήλ Καανί και οι φήμες γύρω από την τύχη του

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Ιρανού στρατηγού Εσμαήλ Καανί και οι φήμες γύρω από την τύχη του

Ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την εξαφάνιση του Ιρανού ταξίαρχου Ισμαήλ Καανί, ο οποίος είναι γνωστός για τον ρόλο του ως διοικητής της Δύναμης Quds, που διεξάγει εξωεδαφικές επιχειρήσεις. Ο Καανί χάθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2024, προκαλώντας υποψίες για την τύχη του. Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, τον είχε τοποθετήσει στη θέση αυτή, διαδεχόμενος τον Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει κυρώσεις στον Καανί ήδη από τις 31 Μαΐου 2024, επικαλούμενη την ευθύνη του για την υποστήριξη πολιτοφυλακών στην περιοχή μέσω της παροχής ιρανικού οπλισμού. Μετά την εξαφάνισή του, υπήρξαν φήμες ότι μπορεί να έχει αυτομολήσει στο Ισραήλ ή ότι δεν ζει πλέον, ύστερα από τις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα, η τύχη του παραμένει αβέβαιη. Δημοσιεύματα από έγκυρες πηγές όπως οι New York Times αναφέρουν ότι η τύχη του γίνεται αντικείμενο συζητήσεων και προκύπτουν ανησυχίες ότι στις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο μπορεί να έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Οι πληροφορίες κυμαίνονται από την πιθανότητα αυτομόλησης έως και την υπόθεση ότι ήταν παρών κατά την επίθεση και έτσι υπήρξε απώλεια του.

Ορισμένα αραβικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχει αφανιστεί ή έχει τραυματιστεί. Το μυστήριο περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τις υποθέσεις που αναφέρουν ότι μπορεί να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού που στόχευσε παράγοντες του Ιράν και υποστηρικτές τους στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: documentonews.gr