Η νίκη του Σιγκέρου Ισίμπα στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας

Η νίκη του Σιγκέρου Ισίμπα στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας

Ο Ισίμπα θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια στη χώρα για την αύξηση του κόστους ζωής και να καθοδηγήσει την Ιαπωνία σε ένα αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Ασία. Αυτή η περιοχή είναι υπό την επιρροή της Κίνας, που επιδιώκει να ενισχύσει τη δύναμή της, και της πυρηνικά οπλισμένης Βόρειας Κορέας.

Η κούρσα για την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) πυροδοτήθηκε τον Αύγουστο, όταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, έπειτα από μια σειρά σκανδάλων που οδήγησαν σε πολύ χαμηλά ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Στην εκλογική αναμέτρηση που ακολούθησε, ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα κέρδισε την υποψήφια Σαναέ Τακαΐτσι, με 215 ψήφους έναντι 194, κατά τον δεύτερο γύρο της εκλογής, καθώς κανείς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο.

Ο Ισίμπα, ο οποίος είχε αποτύχει σε προηγούμενες προσπάθειές του να γίνει αρχηγός του LDP, δήλωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία του υποψηφιότητα για τη θέση. Πρέπει τώρα να ενώνει το κόμμα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού, καθώς το LDP, που κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο, είναι υποχρεωμένο να διεξάγει γενικές εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο του 2025.

Πηγή: documentonews.gr