Η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία για τους ισχυρισμούς Ερντογάν σχετικά με το Ισραήλ

Η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία για τους ισχυρισμούς Ερντογάν σχετικά με το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης της Εθνοσυνέλευσης, δεν παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του προεδρικού γραφείου σχετικά με έναν ενδεχόμενο κίνδυνο από το Ισραήλ. Τα μέλη της Ολομέλειας ενημερώθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ, σε μια συνεδρίαση που δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των πρακτικών πριν από δέκα χρόνια.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να μη μεταφέρει τα όσα ειπώθηκαν, μπορεί όμως να επισημάνει την απουσία στήριξης των δηλώσεων του Ερντογάν. Ο ίδιος καταγγέλλει τη διαχείριση της κοινής γνώμης από τον πρόεδρο και υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί του περί επικείμενου κινδύνου από το Ισραήλ αποσκοπούν στο να αποσπάσουν την προσοχή από τα σοβαρά εσωτερικά ζητήματα όπως η ανεργία και η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του CHP, αυτές οι δηλώσεις δεν είχαν καμία νέα πληροφόρηση σε σχέση με όσα ήδη γνωρίζαμε από τα βραδινά δελτία ειδήσεων περί εξωτερικής πολιτικής. Ο Οζέλ υποστήριξε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και ότι η χώρα δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις δηλώσεις του προεδρικού γραφείου, καθώς δεν υπάρχει καμία υπόθεση ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο Οζέλ ανέφερε ότι μια τέτοια επίθεση δεν έχει λογική εξήγηση και δεν ευσταθεί δεδομένης της διεθνούς εικόνας και της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας. Υπενθύμισε επίσης τις προηγούμενες δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρατική τρομοκρατία.

Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις του Ερντογάν περί απειλών από το Ισραήλ προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις, ενώ ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι στόχος και χρειάζεται η χρήση ισχύος για την αποτροπή επιθέσεων.

Πηγή: documentonews.gr