Η Πολιτική Εξουσία του Ισραήλ και οι Επιπτώσεις της στην Ειρήνη και τη Σταθερότητα της Περιοχής

Η Πολιτική Εξουσία του Ισραήλ και οι Επιπτώσεις της στην Ειρήνη και τη Σταθερότητα της Περιοχής

Ο Τζέφρι Σαχς σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναρωτώμενος ποιος πραγματικά μιλά για την ειρήνη και ποιος για τους πολέμους. «Για ποιο λόγο πρέπει ο αμερικανικός στρατός να εμπλέκεται σε τέτοιες καταστάσεις;», δήλωσε ο οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia. Κατήγγειλε την πολιτική του Νετανιάχου, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που σέρνονται στους πολέμους που προωθεί.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Σαχς ανέφερε: «Ο Νετανιάχου δεν επιδιώκει ειρηνική συνύπαρξη με τους Άραβες, αλλά θέλει να επιβληθεί σε αυτούς». Υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν αναζητά ασφάλεια αλλά κυριαρχία στην περιοχή. «Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει δηλώσει την επιθυμία του για δύο κράτη που θα ζουν ειρηνικά, αλλά ο Νετανιάχου αγνοεί αυτές τις προτάσεις», σημείωσε.

Οι παραστάσεις του Νετανιάχου σχετικά με το δικαίωμα «αυτοάμυνας» του Ισραήλ χαρακτηρίστηκαν από τον Σαχς ως ψευδείς. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα χάρτη που παρουσίασε ο Νετανιάχου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το Ισραήλ που απεικονίζεται δεν περιλαμβάνει την Παλαιστίνη, αλλά επεκτείνεται σε όλη την περιοχή που ενώνει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Κλείνοντας, ο Σαχς διερωτήθηκε για την αμερικανική συμμετοχή σε αυτές τις εξελίξεις. «Γιατί οι ΗΠΑ εμπλέκονται και θέτουν σε κίνδυνο τον κόσμο; Ορισμένοι εξτρεμιστές πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρατούν αυτή τη γη βάσει παλιών κειμένων», δήλωσε. «Αυτό δεν είναι απλά θέμα ασφάλειας. Είναι μια σοβαρή πολιτική αποτυχία που συνδέεται με τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τη στρατηγική όπλων στην περιοχή».

Πηγή: documentonews.gr