Η Σκιά της Καλυμνίας: Το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας και η Πολιτική Επιρροή του

Η Σκιά της Καλυμνίας: Το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας και η Πολιτική Επιρροή του

Πριν από ένα χρόνο, είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω την επιρροή του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (ÖVP) μέσω μίας τηλεοπτικής εκπομπής που παρακολουθήθηκε από πολλούς. Η εμπειρία αυτή, ωστόσο, δεν ήταν έκπληξη για τους Αυστριακούς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα θα κερδίσει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, το ÖVP θα συνεχίσει να έχει τον κύριο λόγο.

Με ρίζες στο χριστιανοκοινωνικό κίνημα του 19ου αιώνα, το ÖVP έχει παραδοσιακά συσχετιστεί με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Αυστρία. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, φανερώνει μία διαφορετική προσέγγιση, καθώς φαίνεται να υπηρετεί αποκλειστικά την εξουσία. Από το 1987 έως σήμερα, το κόμμα έχει παραμείνει στη διακυβέρνηση, είτε σε συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες είτε με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, το οποίο προηγείται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό σύστημα της Αυστρίας, η επιρροή βρίσκεται κυρίως στα κρατίδια, όπου το ÖVP κατέχει ηγετική θέση, ελέγχοντας έξι από τα εννέα. Ακόμη και αν το κόμμα χάσει την καγκελαρία, η παντοδυναμία του στην πολιτική θα παραμείνει σταθερή, λόγω του παραδοσιακού του χαρακτήρα ως κόμμα των αγροτών. Το σύστημα Proporz, το οποίο μοιράζει θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και άλλες θέσεις εξουσίας, έχει επιτρέψει στο ÖVP και στους Σοσιαλδημοκράτες να διατηρούν τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης.

Ζώντας εκτός Αυστρίας, συμμετέχω σπανίως σε πολιτικές συζητήσεις για την εσωτερική πολιτική της χώρας μου. Προσπάθησα να αναδείξω την εξουσία και την επιρροή του ÖVP στην προαναφερθείσα εκπομπή. Αν και αρχικά εστίασα στη διαφθορά που έχει πλήξει το κόμμα, οικονομικές ατασθαλίες και επιδέξιες τακτικές διαχείρισης της δημόσιας εικόνας του ÖVP, όπως η διαχείριση του σκανδάλου που προέκυψε από σχόλια του Αυστριακού καγκελάριου για το φαγητό των παιδιών, τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή.

Η εικόνα αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω όταν, κατά την εκπομπή, αντέτεινα ότι το ÖVP έχει πάψει να είναι ένα κανονικό πολιτικό κόμμα και ότι θυμίζει περισσότερο μία πολιτική Κόζα Νόστρα. Ο εκπρόσωπος του ÖVP αντέτεινε έντονα, ζητώντας μου να ζητήσω συγγνώμη, την οποία αρνήθηκα.

Μετά την εκπομπή, οι αντιδράσεις αυξήθηκαν, με αξιωματούχους του κόμματος να διαμαρτύρονται για την παρουσία μου και την αντιμετώπισή μου στην εκπομπή. Η αντίθετη άποψη που εξέφρασα έγινε viral και προκάλεσε θύελλα σχολιασμού στα social media, με πολλούς Αυστριακούς με τους οποίους δεν είχα μιλήσει ποτέ νωρίτερα να με πλησιάζουν για να εκφράσουν τη στήριξή τους.

Το κόμμα, ωστόσο, επηρεάζει τα μέσα ενημέρωσης, όπως αποδείχθηκε με την απόφαση του ORF να καταργήσει την εκπομπή Im Zentrum, γεγονός που θεωρείται ότι συνδέεται άμεσα με την πίεση του ÖVP. Η κατάσταση για τους δημοσιογράφους φαίνεται να είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει συνεχής πίεση για συμμόρφωση με τις πολιτικές επιδιώξεις του κόμματος.

Πηγή: documentonews.gr