Η Σκληρή Κοινωνική Πολιτική της Ιταλίας Υπό την Τζόρτζια Μελόνι και οι Επιπτώσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ Ζευγάρια

Η Σκληρή Κοινωνική Πολιτική της Ιταλίας Υπό την Τζόρτζια Μελόνι και οι Επιπτώσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ Ζευγάρια

Από το 2022, η Τζόρτζια Μελόνι, η πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», έχει εισαγάγει μια αυστηρά συντηρητική ατζέντα. Προσπαθεί να προωθήσει παραδοσιακές οικογενειακές αξίες, κάτι που περιλαμβάνει την απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας και των δικαιωμάτων υιοθεσίας για τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε με 84 ψήφους υπέρ και 58 κατά στη γερουσία της χώρας και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους πολέμιους, οι οποίοι τονίζουν ότι αυτός ο νόμος δυσκολεύει τη διαδικασία γονεϊκότητας, ειδικά σε μια εποχή που το ποσοστό γεννήσεων στην Ιταλία μειώνεται.

Η Μελόνι έχει τοποθετηθεί πολλές φορές κατά της παρένθετης μητρότητας και έχει δηλώσει ότι τα παιδιά θα πρέπει να ανατρέφονται αποκλειστικά από έναν άνδρα και μία γυναίκα. Είναι γνωστή για τη ρητορική της κατά του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, με χαρακτηριστικές δηλώσεις που περιλαμβάνουν «ναι στη φυσική οικογένεια, όχι στο λόμπι ΛΟΑΤΚΙ». Για την κυβέρνηση της Μελόνι, η παρένθετη μητρότητα θεωρείται «σύμβολο μιας αποτρόπαιας κοινωνίας», και ο αναπληρωτής της, Ματέο Σαλβίνι, έχει μιλήσει για την πρακτική ως «παρέκκλιση».

Στην Ιταλία, σύμφωνα με ειδικούς, περίπου το 90% των ζευγαριών που προχωρούν σε παρένθετη μητρότητα είναι ετεροφυλόφιλα, με πολλούς από αυτούς να μετακομίζουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί. Ωστόσο, οι ομόφυλες οικογένειες που επιστρέφουν με παιδί δεν μπορούν να κρυφτούν με τον ίδιο τρόπο. Το δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου έχει υποστεί πιέσεις από την κυβέρνηση να σταματήσει την εγγραφή παιδιών από ομόφυλους γονείς, ενέργεια που έχει προκαλέσει νέες διαμαρτυρίες.

Γενικά, οι νόμοι για την παρένθετη μητρότητα κυμαίνονται σε διάφορες χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαγορεύεται η χρηματική ανταμοιβή πέρα από τα εύλογα έξοδα της παρένθετης μητέρας. Στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Τσεχική Δημοκρατία, οι δικαστικές αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν συμφωνίες παρένθετης μητρότητας. Αντίθετα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αναγνωρίζουν την παρένθετη μητρότητα για ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια, θεωρώντας τους νόμιμους γονείς από τη γέννηση του παιδιού.

Πηγή: documentonews.gr