Η Σκοτεινή Ιστορία της Στιγμής πριν από τη Δολοφονία του Χασάν Νασράλα

Η Σκοτεινή Ιστορία της Στιγμής πριν από τη Δολοφονία του Χασάν Νασράλα

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός λίγο πριν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που τον σκότωσε. Σε συνέντευξή του στην Κριστιάν Αμανπούρ για την εκπομπή «Amanpour & Company» στο PBS, επιβεβαίωσε ότι ο Νασράλα ήταν σύμφωνος με τη δήλωση που είχαν εκδώσει οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Γαλλίας, η οποία αφορούσε τη διακοπή των εχθροπραξιών.

Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, ενημέρωσε τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για τις εξελίξεις. Ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ τόνισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι κρίσιμη για την επιτυχία των προσπαθειών τους σε σχέση με την ειρηνική διαδικασία.

Η Κριστιάν Αμανπούρ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρισκόταν στη Νέα Υόρκη κατά την ίδια χρονική περίοδο και διερωτήθηκε σχετικά με την αξιοπιστία των ΗΠΑ, δεδομένης της κατάστασης. Ο υπουργός εξέφρασε την ανάγκη του Λιβάνου για την αμερικανική βοήθεια, αλλά παραδέχθηκε ότι η στήριξή τους δεν είναι σίγουρη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες είχαν συντάξει σχέδιο για 21ήμερη κατάπαυση του πυρός στις 25 Σεπτεμβρίου, έπειτα από συνάντηση του Προεδρικού ζεύγους ΗΠΑ και Γαλλίας. Δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Χασάν Νασράλα δολοφονήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Βηρυτού.

Πηγή: documentonews.gr