Η στρατηγική επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ στην Υεμένη και τα μηνύματα προς το Ιράν

Η στρατηγική επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ στην Υεμένη και τα μηνύματα προς το Ιράν

Η πρόσφατη επίθεση που διενήργησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά των Χούθι στην Υεμένη, με τη χρήση βομβαρδιστικών stealth τύπου B-2 Spirit, φαίνεται ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο Ιράν και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αυτά τα βομβαρδιστικά είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει μόλις 19 από αυτά, τα οποία είναι ικανά να ρίξουν πυρηνικές βόμβες, με κόστος 2 δισεκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει τέτοιας κλίμακας στρατιωτική ισχύ για να πλήξει μια σιιτική οργάνωση, όπως οι Χούθι, που δεν διαθέτουν προηγμένα οπλικά συστήματα, χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως υπερβολική. Παρόλο που πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν περιοριστεί σε πυραυλικές επιθέσεις από αέρος και θαλάσσης κατά των Χούθι, τα αποτελέσματα ήταν περιορισμένα.

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, ανέφερε ότι η επιχείρηση αυτή αποδεικνύει την ικανότητα των ΗΠΑ να στοχεύουν εγκαταστάσεις που οι αντίπαλοι προσπαθούν να κρατήσουν κρυφές, ανεξαρτήτως της πολυπλοκότητάς τους. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να διστάσει να αναλάβει δράση για την προστασία των αμάχων και των περιφερειακών συμμάχων.

Η στρατηγική αυτή στέλνει επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τεχεράνη, καθώς πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ιρανικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι βρίσκονται σε προστατευμένες υπόγειες βάσεις. Ο Χουθίες έχουν προχωρήσει σε επιθέσεις κατά πλοίων στη Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που έχει θορυβήσει την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν βομβαρδιστικά B-2 ήταν το 2017, και ο χρόνος που παρήλθε μέχρι την τρέχουσα στρατιωτική ενέργεια, σε συνδυασμό με την παρούσα ένταση, υποδηλώνει τη σημασία που δίνει η Ουάσινγκτον στη στήριξη των συμμάχων της και στην αποτροπή του Ιράν από περαιτέρω επιθέσεις.

Πηγή: documentonews.gr