Η Στρατηγική Τραμπ για την Κίνα και οι Αντιφάσεις της Εξωτερικής Πολιτικής του

Η Στρατηγική Τραμπ για την Κίνα και οι Αντιφάσεις της Εξωτερικής Πολιτικής του

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως αν επανέλθει στον Λευκό Οίκο, η Κίνα δεν θα τολμούσε να τον προκαλέσει, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ γνωρίζει ότι ο Ρεπουμπλικανός είναι «τρελός». Μιλώντας στη συντακτική επιτροπή της Wall Street Journal, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος τον επόμενο μήνα, θα επιβάλλει δασμούς στην Κίνα αν αυτή προσπαθήσει να αποκλείσει την Ταϊβάν. «Θα έλεγα: αν πάτε στην Ταϊβάν, λυπάμαι που το κάνω αυτό, θα σας φορολογήσω με 150% έως 200%», είπε συγκεκριμένα.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο υποψήφιος Τραμπ υποστήριξε ότι οι αντίπαλοι της Αμερικής δεν θα τολμούσαν να δράσουν ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ υπό την προεδρία του, επειδή θα φοβούνταν μια δυναμική και απρόβλεπτη αντίδραση.

Ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη θετική του άποψη για τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέροντας: «Τα πήγα καλά μαζί του». Ωστόσο, τόνισε ότι είχε απειλήσει τον Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία, λέγοντας: «Θα σε χτυπήσω ακριβώς στη μέση της Μόσχας». Πρόσθεσε ότι, παρά τη φιλική τους σχέση, δεν είχε άλλη επιλογή αν ο Πούτιν προχωρούσε σε στρατιωτική δράση.

Αναφερόμενος στον Σι, ο Τραμπ δήλωσε: «Είχα μια πολύ ισχυρή σχέση μαζί του. Ήταν πραγματικά πολύ καλός… τα πήγαινα καλά μαζί του». Τόνισε επίσης ότι δεν απαιτείται στρατιωτική βία για να αποτραπεί ο αποκλεισμός της Ταϊβάν, επειδή ο Σι «με σέβεται και ξέρει ότι είμαι [υπερβολικά] τρελός». Ξεκαθάρισε ότι αυτός ο τρόπος προσέγγισης είναι που τον καθιστά ικανό να επιτύχει τους στόχους του στην εξωτερική πολιτική, την οποία ονομάζει America First, αν και οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι αυτή η πολιτική είναι απομονωτική.

Η υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού JD Vance έχει προκαλέσει ανησυχία στους συμμάχους της Ουκρανίας, καθώς ο γερουσιαστής του Οχάιο είναι επικριτικός σχετικά με την αποστολή περαιτέρω βοήθειας των ΗΠΑ στη χώρα.

Πηγή: documentonews.gr