«Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ φτάνει σε νέα ύψη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς»

«Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ φτάνει σε νέα ύψη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς»

Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει τουλάχιστον 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και στη διαχείριση των δευτερογενών συγκρούσεων που προέκυψαν από τον πόλεμο στη Γάζα κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Watson του Πανεπιστημίου Brown για Διεθνείς και Δημόσιες Υποθέσεις. Από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 υπό την ηγεσία της Χαμάς, οι ΗΠΑ χορήγησαν στο Ισραήλ 17,9 δισ. δολάρια, το υψηλότερο ποσό στρατιωτικής βοήθειας στην ιστορία των δύο χωρών, εάν προσαρμοσθεί στον πληθωρισμό.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο 2024, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει 6,8 δισ. δολάρια σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση στο Ισραήλ και επιπλέον 4,5 δισ. δολάρια σε προμήθειες πυραυλικής άμυνας. Επίσης, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ξοδέψει 1 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της παραγωγής πυροβολικού στο Ισραήλ, δεδομένου ότι η χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί μεγάλο όγκο πυρομαχικών ενώ πλήττει τη Γάζα και τον Λίβανο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύθηκε να υποστηρίξει το Ισραήλ άνευ όρων μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου, εξασφαλίζοντας σταθερή ροή όπλων, παρά τις αντιδράσεις από κάποιους Αμερικανούς αξιωματούχους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανησυχούν για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των επιθέσεων. Το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται τώρα υπερβαίνει τις συνολικές δαπάνες κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973.

Οι ΗΠΑ έχουν επιπλέον δαπανήσει 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, με το Κογκρέσο να εγκρίνει 2,4 δισ. δολάρια το 2024 για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις. Οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν αρχίσει να επιτίθενται στο Ισραήλ και σε αμερικανικά στοιχεία στην περιοχή, ισχυριζόμενες ότι το κάνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης και θα χρειαστούν περισσότερα κονδύλια για τη στήριξη αεροπορικών δυνάμεων και επιχειρήσεων στην περιοχή. Η λειτουργία μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου κοστίζει εκτιμώμενα 8,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ημέρα, συγκρινόμενη με πιθανές απαιτήσεις για πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα μηνιαία.

Προτού ξεκινήσει ο πόλεμος, το Ισραήλ απολάμβανε ήδη στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τις ΗΠΑ, καθιστώντας το τον μεγαλύτερο αποδέκτη αυτής της βοήθειας στην περιοχή. Οι νέες συμφωνίες στρατιωτικής βοήθειας που επιτεύχθηκαν τους τελευταίους μήνες ενισχύουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όπως η συμφωνία ύψους 20,3 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων.

Πηγή: documentonews.gr