Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS στο Καζάν και οι Στρατηγικές Απεξάρτησης από τον Δρόμο της Δύσης

Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS στο Καζάν και οι Στρατηγικές Απεξάρτησης από τον Δρόμο της Δύσης

Στην πόλη Καζάν της Ρωσίας, στον ποταμό Βόλγα, πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου Συνδιάσκεψη Κορυφής των ηγετών των κρατών BRICS, μια ομάδα χωρών που έχει αναδειχθεί ως σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκηνή, αμφισβητώντας την ηγεσία της Δύσης. Η σύνοδος αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στις Βρυξέλλες, ιδίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, όταν η Δύση επιχείρησε να αποφύγει την αναγνώριση της Ρωσίας σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Παρά τις εκτιμήσεις ότι η Μόσχα θα απομονωθεί διεθνώς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται γεμάτος αυτοπεποίθηση, υποδεχόμενος 36 ηγέτες κρατών και προγραμματίζοντας συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ομάδα BRICS, που συγκροτήθηκε το 2009 και εκπροσωπεί τις χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, καλύπτει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας. Στη σύνοδο θα συζητηθεί η προώθηση των εθνικών νομισμάτων και η ελάττωση των συναλλαγών σε δολάρια, καθώς οι χώρες αυτές επιδιώκουν να μετριάσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Πούτιν, σε συνάντηση με την πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, επικεφαλής της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, επεσήμανε τη σημασία της χρήσης εναλλακτικών νομισμάτων ως τρόπο διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης ανεξάρτητα από πολιτικές επιρροές.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ηγέτες των BRICS απηύθυναν εκκλήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, εστιάζοντας τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή. Ο Πούτιν εξέφρασε τη θετική του άποψη για τις προτάσεις μεσολάβησης, ενώ το ανακοινωθέν της Συνόδου αναφέρθηκε σε θέματα όπως η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην Ουκρανία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το σχέδιο για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών υπογραμμίζει τη μουσική που ενορχηστρώνει τις προσπάθειες των BRICS να ξεφύγουν από την επιρροή του δολαρίου.

Η Αμερικανική πλευρά, από την άλλη, έχει εντείνει τις κυρώσεις κατά χωρών που υποστηρίζουν τη Ρωσία, ενώ οι χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο δείχνουν σημάδια διάθεσης να βρουν κοινές λύσεις για τη μείωση της εξάρτησής τους από το αμερικανικό νόμισμα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες των BRICS σχεδιάζουν να μελετήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας διασυνοριακής δομής για τις συναλλαγές τους.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία, οι ηγέτες ζήτησαν περισσότερη συμμετοχή από χώρες του Νότου στη λήψη διεθνών αποφάσεων, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να τονίζει την ανάγκη αποφυγής κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διαβεβαίωσε τη διαρκή του υποστήριξη για την αποκατάσταση της ειρήνης, δηλώνοντας την επικοινωνία του με τους δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Πηγή: documentonews.gr