Η Ταϊβάν προτείνει συνεργασία με την Κίνα παρά τις τριβές στην κυριαρχία

Η Ταϊβάν προτείνει συνεργασία με την Κίνα παρά τις τριβές στην κυριαρχία

Η Κίνα δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, κατά τη διάρκεια της εθνικής γιορτής της χώρας. Αν και οι δηλώσεις του είχαν έναν αυστηρό αλλά και συγκαταβατικό τόνο, προκάλεσαν την αγανάκτηση του Πεκίνου. Ο Λάι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το Μάιο μετά την εκλογή του τον Ιανουάριο, θεωρείται “αυτονομιστής” από την Κίνα, που εκφράζει την εχθρότητά της προς αυτόν.

Ο Λάι τόνισε σε ομιλία του ότι η Δημοκρατία της Κίνας – η επίσημη ονομασία της Ταϊβάν – και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας «δεν υπάγονται η μία στην άλλη». Υπογράμμισε τη δέσμευσή του να διαφυλάξει την κυριαρχία της Ταϊβάν και την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν, επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει ισότιμες και αξιοπρεπείς συνομιλίες με το Πεκίνο.

Προσφερόμενος μια συνεργασία με την Κίνα, ο Λάι δήλωσε ότι η Ταϊβάν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, των μεταδοτικών νόσων και για την περιφερειακή ασφάλεια, με στόχο την ειρήνη και την ευημερία των λαών σε αμφότερες τις πλευρές του Στενού της Ταϊβάν.

Αν και ο Λάι εξέφρασε συχνά ελπίδα ότι η Κίνα θα μπορέσει να ακολουθήσει τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέτεινε ότι η Ταϊβάν «δεν έχει κυριαρχία» και είναι μέρος της Κίνας. Η εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Λάι “πεισματική άποψη για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν” και επεσήμανε ότι αποσκοπούν στην αύξηση των εντάσεων στη περιοχή για πολιτικά οφέλη.

«Θα τηρήσω επίσης τη δέσμευση να αντισταθώ στην προσάρτηση ή σε παραβίαση της κυριαρχίας μας», κατέληξε ο Λάι, ενισχύοντας τη θέση της Ταϊβάν για αυτονομία και ανεξαρτησία.

Πηγή: documentonews.gr