Η θέση του Μπάιντεν για τις επιθέσεις του Ιράν και τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Η θέση του Μπάιντεν για τις επιθέσεις του Ιράν και τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υποστηρίζει έναν ισραηλινό στρατιωτικό επιθετικό ενάντια στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές στρατηγικές της Ιερουσαλήμ ως αντίποινα για πρόσφατες επιθέσεις. «Η απάντηση είναι όχι», είπε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επτά χώρες της G7 συμφωνούν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει, αλλά αυτή η αντίδραση θα πρέπει να είναι αναλογική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν συμμετείχε σε τηλεφωνική επικοινωνία με ηγέτες της G7 για να συζητήσουν την απάντηση στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. Στην ανακοίνωση που ακολούθησε, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη G7, καταδίκασαν έντονα την ιρανική επίθεση και υπογράμμισαν την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους προς το Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν και ότι σκέφτεται να επικοινωνήσει σύντομα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, προειδοποίησε το Ιράν ότι οι ενέργειές του θα έχουν συνέπειες, υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειές μας υπήρξαν αμυντικού χαρακτήρα».

Η διεθνής κοινότητα παραμένει σε επιφυλακή, με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Νικολά ντε Ριβιέρ, να καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να δείξει ενότητα για να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Ο Νεμπένζια, πρεσβευτής της Ρωσίας στα ΗΕ, επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ευρύτερες συνθήκες στη Μέση Ανατολή που πιθανόν οδήγησαν στην πρόσφατη ιρανική επίθεση.

Πηγή: documentonews.gr