Η Βαρκελώνη Αντιμέτωπη με τον Υπερτουρισμό και τις Προκλήσεις των Κατοίκων της

Η Βαρκελώνη Αντιμέτωπη με τον Υπερτουρισμό και τις Προκλήσεις των Κατοίκων της

Η Βαρκελώνη είναι αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής πίεσης. Με 170.000 επισκέπτες καθημερινά, ο τουρισμός συνιστά το 13,5% του ΑΕΠ της πόλης, ωστόσο προκαλεί εντάσεις μεταξύ των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων της. Η υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό έχει γίνει αυξανόμενο ζήτημα ανησυχίας, όπως επισημαίνει ο Ντάνιελ Πάρδο από την Ένωση συνοικιών για την τουριστική αποκλιμάκωση.

Η δυσαρέσκεια των κατοίκων είναι εμφανής, καθώς διαδηλώσεις και γκράφιτι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον υπερτουρισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ντόπιοι έχουν βιώσει προβλήματα όπως θόρυβο, βρωμιά και αυξημένες τιμές ενοικίων, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Προσπάθειες της δημοτικής αρχής, όπως η πρόθεση απαγόρευσης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ως το 2028, συναντούν αντίσταση από τις ενώσεις ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίες απειλούν με νομικές ενέργειες και ζητούν αποζημίωση. Στο πλαίσιο αυτής της αναστάτωσης, ο δήμαρχος Χάουμε Κολμπόνι και ο αναπληρωτής του Ζόρντι Βαλς επισημαίνουν την ανάγκη να αναπτυχθούν και άλλες οικονομικές δραστηριότητες ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τον τουρισμό.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού φαίνεται να είναι ημιτελείς, ενώ ορισμένοι ακαδημαϊκοί προτείνουν ότι οι στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες.

Πηγή: documentonews.gr