Η Βόρεια Κορέα απειλεί με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης από Νότια Κορέα και ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα απειλεί με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης από Νότια Κορέα και ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «χωρίς δισταγμό» τα πυρηνικά της όπλα αν δεχθεί επίθεση από τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, αυτή την εβδομάδα μέσω του επίσημου βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA. Σύμφωνα με τον Κιμ, η Πιονγκγιάνγκ θα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεσή της, περιλαμβανομένων των πυρηνικών, αν «ο εχθρός» της επιτεθεί.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από την εκδήλωση εορτασμού της ημέρας των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ προειδοποίησε ότι η χρήση πυρηνικών από την Βόρεια Κορέα θα διακινδύνευε το «τέλος του καθεστώτος του» και προανήγγειλε «αποφασιστική και συντριπτική αντίδραση» από τον στρατό και τη συμμαχία Σεούλ-Ουάσιγκτον.

Απαντώντας στις απειλές του προεδρικού γραφείου στη Νότια Κορέα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τον Γιουν «μαριονέτα» και «ανώμαλο», όπως αναφέρει το KCNA. Οι σχέσεις μεταξύ των δυο Κορέων βρίσκονται σε μια από τις πιο τεταμένες φάσεις τους τα τελευταία χρόνια, με την Πιονγκγιάνγκ να έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη 250 εκτοξευτήρων πυραύλων στα σύνορα με τη Νότια Κορέα ύστερα από δημοσιοποίηση οπτικού υλικού για τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της.

Η Νότια Κορέα, που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, στηρίζεται στην αποτρεπτική στρατηγική των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα εδάφη της. Ο πόλεμος της Κορέας, που διεξήχθη από το 1950 έως το 1953, έληξε απλώς με εκεχειρία, χωρίς να υπογραφεί ποτέ συμφωνία ειρήνης, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο χώρες παραμένουν σε κατάσταση πολέμου.

Πηγή: documentonews.gr