ΗΠΑ Απειλούν το Ισραήλ με Εμπάργκο Όπλων λόγω Κρίσης στη Γάζα

ΗΠΑ Απειλούν το Ισραήλ με Εμπάργκο Όπλων λόγω Κρίσης στη Γάζα

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης N12 και Jerusalem Post, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φτάσει στο σημείο να απειλήσουν την κυβέρνηση του Ισραήλ με εμπάργκο όπλων. Η ανησυχία του Λευκού Οίκου για την κατάσταση στη Γάζα έχει ενταθεί, ειδικά σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση που έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η απειλή εκφράστηκε μέσω επιστολής που έλαβαν οι υπουργοί Νετανιάχου, Ρον Ντέρμερ και Γιόαβ Γκάλαντ, από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η επιστολή του προεδρεύοντα Τζο Μπάιντεν επισημαίνει την ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για την επιδείνωση της κατάστασης και τονίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το Μάρτιο του 2024. Μάλιστα, καλείται να διευκολύνει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι έτοιμο να ελέγξει την εφαρμογή αυτής της δέσμευσης σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη ξένη βοήθεια. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει προθεσμία 30 ημερών για να αναστρέψει την κατάσταση και διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες όσον αφορά τη βοήθεια προς αυτό.

Παρά την ανησυχητική απειλή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή ενός αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο Ισραήλ. Αυτό συνέβη την ώρα που η ισραηλινή ηγεσία έχει επανειλημμένα αναπτύξει διπλωματικά παιχνίδια μετά από κάθε επαφή του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν. Οι δύο ηγέτες είχαν πρόσφατα τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με τα στρατηγικά σχέδια του Ισραήλ, τα οποία περιλαμβάνουν επιθέσεις κατά του Ιράν. Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε ότι δεν θα πλήξει στρατηγικούς στόχους όπως πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ωστόσο η ισραηλινή πλευρά αντέτεινε ότι τέτοια δέσμευση δεν έγινε.

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει ζητήσει την επιβολή εμπάργκο όπλων, με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες να κινούνται επίσης σε παρόμοια κατεύθυνση. Η κρίση στη Γάζα και η διεθνής αντίδραση που προκαλεί απέναντι στο Ισραήλ δείχνει ότι οι πιέσεις για αλλαγή στρατηγικής εντείνονται.

Πηγή: documentonews.gr