ΗΠΑ Στέλνουν Σύστημα Αντιπυραυλικής Άμυνας Στο Ισραήλ για Προστασία Από Ιρανικές Επιθέσεις

ΗΠΑ Στέλνουν Σύστημα Αντιπυραυλικής Άμυνας Στο Ισραήλ για Προστασία Από Ιρανικές Επιθέσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αποστολή του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ, με στόχο την υποστήριξη της αεράμυνάς του. Η ανακοίνωση για την ανάπτυξη THAAD, το οποίο θα διαχειρίζεται ο αμερικανικός στρατός, ήρθε από το Πεντάγωνο, αμέσως μετά τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, εγκαινίασε την ανάπτυξη μιας συστοιχίας THAAD και ενός στρατιωτικού προσωπικού στις ισραηλινές δυνάμεις, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα της χώρας. Οι επιθέσεις του Ιράν στις 13 Απριλίου και στις 1 Οκτωβρίου επιτάχυναν αυτήν την απόφαση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ.

Η Wall Street Journal ήταν η πρώτη που δημοσιοποίησε την είδηση, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν νωρίτερα για την κίνηση της Ουάσινγκτον. Η στρατηγική ανάπτυξη του THAAD έρχεται σε μια περίοδο προετοιμασίας για πιθανή στρατιωτική δράση από το Ισραήλ, ως απάντηση στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις.

Σημειώνεται ότι η συστοιχία THAAD ήδη είχε αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και είχε προηγούμενη παρουσία από το 2019. Το σύστημα αυτό, ικανό να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός της ατμόσφαιρας, αναμένονται να λειτουργεί σε συνεργασία με το ισραηλινό αμυντικό σύστημα «Arrow», παρέχοντας έτσι ένα ισχυρό επίπεδο προστασίας σε περίπτωση ιρανικού πλήγματος.

Πηγή: documentonews.gr