Ιράν Αντικρούει Κατηγορίες για Συνωμοσίες στη Βρετανία

Ιράν Αντικρούει Κατηγορίες για Συνωμοσίες στη Βρετανία

Η Τεχεράνη αντέτεινε τις κατηγορίες που διατύπωσε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI5, Κεν Μακάλουμ, ο οποίος ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο του 2022 αποτράπηκαν 20 δυνητικά αιματηρές συνωμοσίες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Βρετανία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Ισμαήλ Μπαγκέι, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως επαναλαμβανόμενες και ανυπόστατες.

Στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του, ο Μακάλουμ υπερθεμάτισε ότι οι έρευνες γύρω από κρατικές απειλές έχουν αυξηθεί κατά 48% τον τελευταίο χρόνο, επισημαίνοντας τις επαφές του Ιράν και της Ρωσίας με εγκληματίες και άλλες στοιχειώδεις ομάδες για εκτέλεση παράνομων ενεργειών. Προειδοποίησε ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) προσπαθεί να δημιουργήσει χάος στη Βρετανία και την Ευρώπη, με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος να συνιστούν τις μεγαλύτερες απειλές σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τον Μακάλουμ, από το 2017 η MI5 και η βρετανική αστυνομία έχουν εξουδετερώσει 43 συνωμοσίες, με πολλές από αυτές να βρίσκονται στα τελευταία στάδια προγραμματισμού μαζικών δολοφονιών. Αναφέρθηκε επίσης ότι το 13% των ατόμων που εξετάζονται για τρομοκρατικές ενέργειες είναι κάτω των 18 χρόνων, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.

Ο Μπαγκέι κατηγόρησε τους Βρετανούς ότι παρέχουν στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις που χρησιμοποιούν την ελευθερία του λόγου για να δικαιολογήσουν τη βία και ζήτησε από το Λονδίνο να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στο Ιράν και τη Δυτική Ασία.

Πηγή: documentonews.gr