Ιράν Αντιμετωπίζει Ισχυρισμούς για Σχέσεις με Χαμάς και Επίθεση στο Ισραήλ

Ιράν Αντιμετωπίζει Ισχυρισμούς για Σχέσεις με Χαμάς και Επίθεση στο Ισραήλ

Η ιρανική μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ απέρριψε τις κατηγορίες που συνδέουν την Τεχεράνη με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στην ανακοίνωσή της, η ιρανική πλευρά αντέτεινε ότι αξιωματούχοι της Χαμάς στη Ντόχα δήλωσαν πως δεν είχαν καμία ενημέρωση σχετικά με την επιχείρηση, υπογραμμίζοντας ότι μόνο ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στη Γάζα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης. Η αντιπροσωπεία προσθέτει πως οποιαδήποτε απόπειρα σύνδεσης της επιχείρησης με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ είναι αβάσιμη και στηρίζεται σε παραποιημένα έγγραφα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο ισραηλινός στρατός κατέσχεσε έγγραφα από μυστικές συναντήσεις της Χαμάς, που υποδεικνύουν ότι ο ηγέτης της, Γιαχία Σινουάρ, επιχείρησε να πείσει συμμάχους του, όπως το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, να συμμετάσχουν στην επιχείρηση σε περίπτωση που η Χαμάς προχωρούσε σε διασυνοριακή επίθεση.

Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εκτέλεσε μία επίθεση που οδήγησε στον θάνατο 1.200 ανθρώπων και στην αιχμαλωσία περίπου 250 ατόμων. Σε απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει εκτενείς επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον θέσεων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο και ζήτησε την προστασία τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το Ισραήλ περιορίζει τους στρατηγικούς του στόχους στην απάντησή του προς το Ιράν, αναμένοντας ωστόσο ότι μια στρατηγική αντίποινης δράσης μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου του Γιομ Κιπούρ.

Η Τεχεράνη επιχειρεί να παρουσιαστεί ως υποστηρικτής της παλαιστινιακής αντίστασης, τονίζοντας όμως επανειλημμένα ότι δεν συμμετείχε στην επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ.

Πηγή: documentonews.gr