Ιράν και Ισραήλ στο χείλος της σύρραξης μετά τη ρίψη πυραύλων σε μαζική κλίμακα

Ιράν και Ισραήλ στο χείλος της σύρραξης μετά τη ρίψη πυραύλων σε μαζική κλίμακα

Εντείνεται η ανησυχία για έναν πιθανό περιφερειακό πόλεμο, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση με σχεδόν 200 πυραύλους Φατάχ στο Ισραήλ. Αυτή η στρατιωτική ενέργεια θεωρείται «απάντηση» στις πρόσφατες δολοφονίες ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή ηγεσία και το ιρανικό καθεστώς συμμετέχουν σε μια ατέρμονη ανταλλαγή απειλών, γεγονός που εντείνει την ήδη υπάρχουσα ένταση στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ιράν έκανε «ένα μεγάλο λάθος» και υποσχέθηκε ότι θα το πληρώσει. Ο Νετανιάχου αναγνώρισε τις ικανότητες του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας, το οποίο απέτρεψε την επιτυχία της επίθεσης, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιδράσει σε οποιαδήποτε απειλή.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους προς το Ισραήλ, προειδοποιώντας το Ιράν για τις συνέπειες της επίθεσης. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την ιρανική επίθεση «αναποτελεσματική» και προανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τον ισραηλινό στρατό, σε περίπτωση που υπάρξουν αντίποινα από το Ισραήλ.

Η ιρανική πλευρά προειδοποίησε ότι εάν το Ισραήλ επιτεθεί, τότε θα υπάρξει νέα επίθεση που θα είναι «πιο συντριπτική και πιο καταστροφική». Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ανέφερε ότι η επίθεση είχε στόχο την υπεράσπιση των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας. Σημείωσε πως το Ιράν δεν επιθυμεί πόλεμο, αλλά είναι έτοιμο να φυλάξει την ακεραιότητά του.

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες μιλούν για πολλές χιλιάδες πυραύλους που εκτοξεύθηκαν, με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων να αναφέρει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους για πρώτη φορά. Οι ισραηλινοί στρατιώτες κατήγγειλαν ότι μεγάλος αριθμός πυραύλων έχει αναχαιτιστεί, ενώ η συριακή κυβερνητική πλευρά ανέφερε ότι επίσης υπήρξαν αναχαιτίσεις πάνω από συριακό έδαφος.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι εκρηκτική, με την πιθανότητα να κλιμακωθεί η βία ασφαλώς να είναι ορατή. Ο αντίκτυπος αυτής της κλιμάκωσης μπορεί να είναι τεράστιος, επηρεάζοντας τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και τις διεθνείς σχέσεις. Πηγή: documentonews.gr