Εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο έχουν γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την ιρανική αντεπίθεση, κατά την οποία εκτοξεύτηκαν πάνω από 180 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον στόχων στο Ισραήλ. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανησυχίες για την εκδήλωση ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.
Ο ρόλος της προπαγάνδας και της επικοινωνίας είναι κρίσιμος σε αυτές τις πολεμικές καταστάσεις. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και οι υποστηρικτές του Ισραήλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν υλικό που υποστηρίζει την ανωτερότητα των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων της χώρας, όπως το Σιδηρού Θόλο και η Σφεντόνα του Δαυίδ. Προς την αντίθετη κατεύθυνση, η ιρανική πλευρά διαδίδει προφανή αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν, οι οποίοι περιλαμβάνουν υπερηχητικούς πύραυλους, καταγράφοντας επιτυχείς χτυπήματα σε συγκεκριμένους στόχους, όπως κτήρια που φέρονται να είναι κεντρικά γραφεία της Μοσάντ ή βάσεις με F-35.
Οι πληροφορίες για πιθανό χτύπημα σε ισραηλινή αεροπορική βάση, που να έχει οδηγήσει στην καταστροφή 20 F-35, προήλθαν από το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων Shafaqna. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Μοναδική ένδειξη που θα μπορούσε να ενισχύσει την αξιοπιστία της είδησης είναι οι ανακοινώσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με τις οποίες οι υπερηχητικοί πύραυλοι Φατάχ είχαν προγραμματιστεί να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως αυτές στη Νετζαρίμ, στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ και στη Νεβατίμ, όπου όντως σταθμεύουν F-35.
Σημαντικό είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις – εναντίον και υπέρ του Ισραήλ – οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δε μπορούν να επιβεβαιωθούν, καθώς, αν οι ισραηλινές αρχές παραδεχθούν σοβαρές ζημιές, θα αναγκαστούν να παραδεχθούν και την αδυναμία των πολύ ακριβών συστημάτων τους.
Πηγή: documentonews.gr